Engelse clubs liggen PSV doorgaans wel

5 maart 2007 20:34

Verslaggever: Fudge

In het verleden speelde PSV in Europca-Cup verband elf keer eerder tegen een Engelse tegenstander. In Eindhoven won PSV vier keer, speelde het vijf keer gelijk en leed het twee nederlagen. Zes van de elf keer dat PSV een Engelse ploeg trof, betrof het knock-out wedstrijden. Drie keer waren de Eindhovenaren de betere over twee wedstrijden. De vijf keer dat PSV in Champions League verband een Engelse ploeg trof, eindigde PSV ??n keer voor de Engelse ploeg. Ook ging PSV tweemaal samen met de Engelse tegenstander naar de volgende ronde. Ook in oefenwedstrijden weet PSV geregeld van Engelse clubs te winnen. In voorbereiding op het seizoen 1996/97 wint PSV met 3-2 op zowel Anfield Road als Stamford Bridge.

In het seizoen 1980/81 wist PSV door doelpunten van Brands, Van Kraay en Van der Kuylen (pen) thuis in de 1e ronde van de UEFA Cup met 3-1 te winnen van de Wolverhampton Wanderers. Drie seizoenen later verloor PSV in de 2e ronde van de UEFA Cup met 2-1 van Nottingham Forest. De Europacup-1 winnaar van 1979 en 1980 kwam via Davenport op voorsprong, Koolhof maakte uit een penalty gelijk maar in de 90-ste minuut kreeg Nottingham Forest ook een penalty die benut werd door Walsh.

In het seizoen 1984/85 speelde PSV in de 2e ronde van de UEFA Cup met 0-0 gelijk tegen Manchester United. Ook op Old Trafford stond het na 90 minuten 0-0. In de extra tijd kwamen de Mancunians uit een strafschop op 1-0. In het seizoen 1995/96 won PSV thuis met 3-0 van Leeds United nadat PSV in Engeland al met 5-3 gewonnen had. Philip Cocu scoorde twee keer, de andere goal was een eigen doelpunt van Pemberton. In het seizoen 1997/98 won PSV thuis in Champions League verband door een doelpunt van Wim Jonk met 1-0 van Newcastle United.

Vanaf het seizoen 2000/01 speelt PSV voor de Europacup ieder seizoen tegen een Engelse tegenstander. In het seizoen 2000/01 won PSV thuis in Champions League verband met 3-1 van Manchester United. Danzkij Bouma, Van Bommel en een wereldgoal van Kezman leed het grote Manchester de grootste Champions League nederlaag in zes jaar. In het seizoen 2001/02 kwam PSV thuis in de 4e ronde van de UEFA Cup niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Leeds United. Echter omdat Jan Vennegoor of Hesselink op Ellen Road in de 90ste minuut zijn leven waagde, wist PSV vrij verrassend de halve finalist van de Champions League van het seizoen ervoor uit te schakelen.

In het seizoen 2002/03 begint PSV de thuiswedstrijd tegen Arsenal desastreus. Na 20 seconden staat Arsenal al op voorsprong. Tot aan de rust krijgt PSV nog genoeg kansen. Na rust gaat Hiddink met Venegoor en Kezman voorin en Leandro en Bruggink centraal op het middenveld alles of niets spelen. Het wordt uiteindelijk 0-4 en dus niets.

In het seizoen 2003/04 kwam PSV in de kwarfinale van de UEFA-Cup tegen Newcastle United via Kezman volkomen verdiend op 1-0. Uit een van de weinige aanvallen wist de ploeg van Robson vlak voor rust de 1-1 binnen te koppen. In de uitwedstrijd moest PSV het met 2-1 afleggen tegen de Engelsen.

In het seizoen 2004-2005 weet PSV door een 1-1 gelijkspel tegen Arsenal zich voor het eerst voor de tweede ronde van de Champions League te plaatsen. Dit seizoen bleef het tegen Liverpool 0-0.