PSV verspeelt in slotfase twee dure punten

5 februari 2023 16:45

PSV verspeelt in slotfase twee dure punten; image source: Pro Shots

Verslaggever: NvdL

PSV is er vandaag niet in geslaagd de achterstand op Feyenoord terug te brengen tot een punt. Na acht minuten bracht Anwar el Ghazi de voorsprong al op het scorebord, kort daarna gevolgd door zijn blessure en vervanging door Johan Bakayoko. Er zullen weinig mensen zijn die na twaalf minuten géén kippenvel kregen toen de Kuip massaal klapte voor perschef van PSV Thijs Slegers, die afgelopen week dramatisch nieuws te verwerken kreeg dat er niks valt te doen tegen zijn afstotingsziekte en dat zijn persoonlijk einde nabij is. Zonder twijfel het mooiste moment van vandaag. Na rust gooide de ingevallen Thorgan Hazard vervolgens in het slot. In zijn debuutwedstrijd kreeg hij kort na de rode kaart voor Armando Obispo de bal op de rand van de zestien voor het inschieten om zo de wedstrijd ogenschijnlijk te beslissen. De huurling van Dortmund rondde met een droog schot in de korte hoek binnen om zo te tekenen voor een droomdebuut. Feyenoord kwam echter in de slotfase en blessuretijd terug tot 1-2 en 2-2 via twee goals van Jahanbakhsh.

Hoewel er voorafgaand aan de kraker tussen koploper Feyenoord en nummer drie PSV de PSV-fans weinig verwachtingen en illusies leken te hebben, bleek de ploeg van Ruud van Nistelrooij goed uitgerust en gebrand op een resultaat aan de wedstrijd te beginnen. De eerste kans van de wedstrijd resulteerde dan ook direct in een doelpunt. Na goede combinaties gaf Joey Veerman de bal op prachtige wijze mee aan Xavi Simons. De samen met Cody Gakpo gedeeld clubtopscorer zag vervolgens Anwar el Ghazi al diepgaan en gaf de bal goed in de loop mee waarna de buitenspeler feilloos afrondde en de score wist te openen.

Een minuut na het eerbetoon aan Thijs Slegers ging de maker van het doelpunt naar de grond en gaf aan niet verder te kunnen. Hij werd vervangen door Johan Bakayoko. De buitenspeler bleek niet de enige PSV’er die kampte met een blessure want een kwartier later werd Mwene uit de wedstrijd gebeukt door Mats Wieffer. Doordat de Oostenrijker de wedstrijd vanwege een hoofdblessure niet voort kon zetten, bleef de wissel zonder gevolgen en telde hij niet mee als één van de vijf wissels. Nieuwkomer Patrick van Aanholt mocht vervolgens zijn opwachting maken als zijn vervanger.

Uiteindelijk bleek de goal van Anwar el Ghazi de enige te zijn van de eerste helft. Voor trainer Ruud van Nistelrooij gaf de eerste helft weinig reden veranderingen door te voeren. Ondanks een aandringend Feyenoord bleven de Eindhovenaren redelijk eenvoudig overeind. Na rust leek PSV, dat relatief laat terugkeerde op het veld voor de tweede helft, wat moeite om grip te krijgen op het team van Arne Slot. Het was voornamelijk tegenhouden en hopen op een snelle counter. Na twintig minuten spelen in de tweede helft leek er kortsluiting te ontstaan in het hoofd van Armando Obispo. Op een totaal onnodige plek en moment plantte hij zijn lichaam vol op het been van Feyenoord-spits Jimenez. Hoewel het Makkelie aanvankelijk leek te zijn ontgaan, kreeg de scheidsrechter al snel een signaal uit het VAR-centrum in Zeist om even naar het scherm te gaan kijken. De conclusie was eenvoudig, de arbiter kon niet anders dan de rode kaart trekken voor de centrale verdediger. Een oliedomme overtreding.

Hoewel iedereen zich bij PSV op leek te gaan maken voor een gigantische stormloop van de thuisploeg, was het de eerste de beste counter die de wedstrijd in het slot leek te gooien. Na terugleggen van Xavi Simons op Luuk de Jong gaf de spits de bal door de lucht mee aan de kort daarvoor voor Guus Til ingevallen Thorgan Hazard. De Belg nam goed aan, kapte vervolgens naar binnen en haalde uit. Met een laag schot in de korte hoek verschalkte hij de Duitse doelman Timon Wellenreuther, die de geblesseerde Justin Bijlow verving. Direct na de 0-2 mocht de tot dan toe teleurstellende Johan Bakayoko zich melden voor zijn wissel. Door de rode kaart werd het jonge talent kind van de rekening en werd hij vervangen door André Ramalho.

Hoewel Feyenoord uitgeschakeld leek, ook omdat de bal er gewoon echt niet in leek te willen gaan, konden beide ploegen zich toch op gaan maken voor een vurige slotfase. Met nog acht minuten op de klok maakte Jahanbakhsh de aansluitingstreffer. Gelet op het moment rond de rode kaart voor Obispo zou het nog een tergend lange en hectische slotfase gaan worden. Dat gevoel nam alleen maar toe toen er nog eens negen minuten blessuretijd werden toegekend. Voor PSV was het zoals de hele middag voornamelijk tegenhouden en de bal zo hard mogelijk wegschieten richting het Feyenoord-doel. In de tweede minuut van de verlenging kwam Jahanbakhsh nog het dichtste bij de gelijkmaker. Zijn schot van afstand scheerde de kruising en verdween dus net over het doel. Vier minuten later ging het alsnog finaal mis voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij. Een gelukkig doelpunt van Jahanbakhsh maakte een eind aan alle Eindhovense illusies.