PSV WINT PEACE CUP; 1-0 tegen Olympique Lyon

22 juli 2003 11:12

Verslaggever: RvW

PSV is er in geslaagd de eerste editie van de Peace Cup op haar naam te schrijven. In de finale won PSV met 1-0 van Olympique Lyon, de Franse kampioen, door een doelpunt van Mark van Bommel uit een penalty. In een gelijkopgaande wedstrijd, die minder spectaculair was dan de vorige duels van PSV, waren de Eindhovenaren licht beter dan de Fransen. PSV mag door de overwinning naast de deelnamepremie en de premies per behaald punt ook de winstpremie van maar liefst 2 miljoen dollar mee naar huis nemen. (Of dat geldt ook geinvesteerd mag worden in versterkingen is onbekend.)

PSV begon met Park in de spits vanwege de blessures van Vennegoor of Hesselink en Mateja Kezman. Ook Lucius startte dit keer in de basis.

De eerste kans na een afwachtende openingsfase was na 7 minuten voor Olympique Lyon. De bal ging echter naast. Het spel speelde zich met name of op het middenveld gedurende het eerste kwartier.

Na 17 minuten werd een vrije trap van Olympique Lyon aan de linkerkant buiten het strafschopgebied tot corner verwerkt. Ook de corner van de Fransen leverde niets op. Tot dat moment heeft PSV aanvallend nog nauwelijks iets kunnen uitrichten.

Na 23 minuten kreeg PSV een penalty. Na een indrukwekkende solo liet Robben zich ietwat gemakkelijk onderuit lopen in het strafschopgebied. Mark van Bommel benutte d penalty feilloos in de rechterhoek, ondanks dat de keeper er dichtbij zat.

Vlak na de goal kwam PSV door het midden nog eens goed door, het lijkt dat PSV nu op scherp staat. Het duurde een minuut of tien voordat de Fransen zich lijken te herpakken. Er werd vervolgens enige druk gezet op het doel van Ronald Waterreus.

Naarmate het einde van de eerste helft nadert zakt de wedstrijd wat weg. Een counter van PSV werd wegens buitenspel afgefloten. Een minuut voor rust kwam Hoogstrate in het veld voor Colin, een merkwaardige wissel.

De wedstrijd werd overigens op een zeer nat veld gespeeld vol plassen. Al voor de wedstrijd regende het erg hard en ook tijdens de wedstrijd blijft het allerminst droog.

Ook in de tweede helft zijn er vooralsnog nauwelijks momenten voor de beide doelen. Er is een paar minuten oponthoud vanwege een blessure bij de Fransen, waarbij een speler met brancard van het veld moest. Kort daarop kregen de Fransen aan de linkerkant een vrije trap na een overtreding van Lee. Dat zorgde voor een behoorlijke kans, tot een goal kwam het niet.

Na een kwartier spelen verving Mateja Kezman John de Jong. De wedstrijd ontwikkelt zich vervolgens door de stromende regen meer een waterballet dan een voetbalwedstrijd. Veld staat volledig vol plassen en het blijft stortregenen. Arjen Robben leek daarvan te profiteren, maar hij miste een goede kans.

De kansen voor PSV nemen toe. Een goal van Mateja Kezman werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. De keeper van de Fransen redde vlak daarna met zijn vuisten een schot van Robben. PSV maakt nu vervolgens gebruik van de ruimte achterin via snelle counters, de 2-0 hangt in lucht in het zwembad in Seoul.

PSV probeert het duel in de laatste 5 minuten professioneel uit te spelen. De Fransen komen op het water heel moeizaam uit de voeten. Kezman profiteerde daar bijna van. Hij kon alleen op de Franse keeper af, maar die redde bekwaam. 2 minuten voor tijd was er opnieuw een rush van Robben. Zijn voorzet kon net niet verwerkt worden door de inglijdende Kezman.

PSV won daarmee de prestigieuze Peace Cup en naast de impact in Korea de winstpremie van maar liefst 2 miljoen dollar. Dat het ergens om ging was wel duidelijk in de finale. Hiddink liet alleen Kezman en Hoogstrate invallen en in tegenstelling tot de andere wedstrijden werd de frivoliteit beperkt en stond professionaliteit voorop.

Zowel via internet als via de PSV Chatbox (ruim 80 bezoekers) was het duel behoorlijk goed te volgen.

Het is duidelijk dat PSV ook via dit toernooi weer extra goodwill heeft gekweekt in Korea. Volgens berichten is de shirtverkoop de afgelopen dagen enorm toegenomen en wordt er gesproken van PSV-mania. De Peace Cup gaf een nieuwe boost nadat de voetbal-interesse enigszins was afgezwakt bij een deel van de bevolking.