Historie: PSV won nog nooit in Frankrijk

8 maart 2004 23:54

AJ Auxerre werd slechts ??n keer (95/96) kampioen van Frankrijk. Door vorig seizoen ten koste van Paris Saint Germain voor de derde keer de Franse beker te winnen, wist Auxerre zich te plaatsen voor de UEFA Cup. De andere bekercompetitie (Coupe de la Ligue) wist Auxerre nog nooit te winnen. In de 1e ronde van de UEFA Cup won Auxerre dit seizoen twee keer met 1-0 van Neuch?tel Xamax. Daarna volgde FC Utrecht met 4-0 thuis en 0-0 uit. In de derde ronde was de ploeg te sterk voor Panathinaikos, 0-0 thuis en 0-1 uit.

In het verleden speelde PSV in Europca-Cup verband negen keer eerder tegen een Franse tegenstander. In Frankrijk wist PSV nooit te winnen, speelde het vier keer gelijk en leed het vijf nederlagen. Zes van de negen keer betrof het knock-out wedstrijden en slechts twee keer waren de Eindhovenaren de betere over twee wedstrijden. De drie keer dat PSV in Champions League verband een Franse ploeg trof, eindigde het alle drie de keren achter de Franse ploeg.

Eind jaren zeventig speelde PSV drie keer tegen St. Etienne, twee keer voor de Europa Cup I, ??n keer voor de UEFA-Cup. Alle drie de keren, waaronder de smadelijke 6-0 op 7 november 1979, verloor PSV in Frankrijk en alle drie de keren was PSV ook uitgeschakeld. Voor de finale in de UEFA-Cup in 1978 speelde PSV de eerste wedstrijd op Corsica tegen Bastia met 0-0 gelijk waardoor het thuis de UEFA-Cup in de wacht kon slepen. In het succesvolle seizoen 1987/88 speelde PSV in Frankrijk met 1-1 gelijk en bereikte PSV ten koste van Bordeaux de halve finale dankzij het uitdoelpunt van Wim Kieft.

In het seizoen 1990/91 verloor PSV in de 1e ronde van het Europacup-II toernooi in Frankrijk met 1-0 van nietige Montpellier en kwam het thuis net als twee keer eerder tegen St. Etienne niet verder dan 0-0. Twee seizoen geleden verloor PSV op 11 september van FC Nantes de eerste wedstrijd van de Champions League met maar liefst 4-1. Vorig seizoen speelde PSV de eerste wedstrijd van de Champions League ook al in en tegen Auxerre (0-0). Dit seizoen speelde PSV voor de Champions League met 1-1 gelijk in en tegen Monaco.

In Europa boekten Auxerre, net als bijna alle Franse ploegen, weinig echte successen. In het seizoen 1996/97 werd de kwartfinale van de CL gehaald en in 1994/95 die van de Europa Cup-II. In de UEFA Cup reikte Auxerre eenmaal, in het seizoen 1992/93, tot de halve finale. Door een gigantische blunder van Stanley Menzo kwam Auxerre in de kwartfinale thuis op 4-2. Met Van der Sar in de terugwedstrijd op het doel kwam Ajax in het Olympisch stadion niet verder dan 1-0. In het seizoen 1989/90 en 1997/98 (ten koste van FC Twente), haalde Auxerre de kwartfinale. Vorig seizoen werd Auxerre in de 1/8 finale van de UEFA Cup uitgeschakeld door Liverpool nadat ze v??r PSV derde waren geworden in de Champions League poule.

Donderdagavond om 20:30 uur neemt PSV het in het Stade de L'Abb?-Deschamps in de 1e wedstrijd van de 1/8 finale van de UEFA Cup weer op tegen Auxerre.