Voorzichtigheid leidt Oranje naar onnodige nederlaag

19 juni 2004 20:14

Verslaggever: RvN

Nederland is er ondanks een hele behoorlijke wedstrijd niet in geslaagd een goed resultaat weg te halen tegen Tsjechie. Opnieuw bleken de Tsjechen te sterk, dit keer met 2-3. Daar leek het aanvankelijk helemaal niet naar uit te zien. Bouma en Robben, beiden verrassend in de basis, speelden een hoofdrol. Na 2 kansen in de eerste twee minuten voor de Tsjechen was het Bouma die Nederland al snel op voorsprong zette. Hij kwam geheel vrij te staan bij een vrije trap en kopte de 1-0 binnen. Even later kwam het Nederlands elftal zelfs op 2-0 toen een uitstekend spelende Robben de bal voorgaf op Van Nistelrooy.

Vier minuten later kwam Tsjechie terug in de wedstrijd toen Cocu in de fout ging en Baros Koller de kans gaf te scoren. Toch bleef Oranje zeer gevaarlijk. Met name via linkeraanvaller Robben die een verademing was in het team van Oranje en de ploeg van de zo gewenste creativiteit voorzag.

Het middenveld bleef bij beide ploegen opmerkelijk onbespeeld. Daardoor golfde het duel heel snel richting beide doelen en waren er vele kansen te noteren. Nederland zette gedurende het duel vorderde het meerendeel van de kansen op zijn naam. Scoren deed het echter niet meer.

Tot verrassing van eenieder en zeker van een boze Robben werd de PSV aanvaller om onduidelijke redenen uit het veld gehaald. Hij werd gewisseld voor de verdedigend ingestelde Bosvelt. Daarmee werd het begin van het einde ingeluid. Nederland ging terug en probeerde de 2-1 te verdedigen.

Dat zou uiteindelijk fataal worden. De druk werd door de Tsjechen opgevoerd en dat leidde 20 minuten voor tijd tot de gelijkmaker van Baros. Na die gelijkmaker zocht Oranje pas weer de aanval op. Daar bracht uiteindelijk de Spaanse scheidsrechter Mejuto Gonzalez een einde aan door Ajax verdediger Heitinga zijn tweede gele kaart te geven en dus weg te sturen. Hoewel Heitinga een zwakke wedstrijd speelde was de tweede gele kaart volledig onterecht.

Twee minuten voor tijd werd de verdediging uitgespeeld en voltrok Smicer uiteindelijk het vonnis over Oranje.