Robben verlost Nederland van penalty-trauma; Portugal tegenstander halve finale

26 juni 2004 19:45

Verslaggever: JV

Het Nederlands elftal gaat naar de halve finale. Woensdag zal thuisland Portugal daarin de tegenstander zijn. In de kwartfinale bedwong Nederland eindelijk de strafschoppenfobie. Na een saaie wedstrijd met een 0-0 eindstand werd er ook in de verlenging niet gescoord. Tijdens de strafschoppen misten Ibrahimovic aan Zweedse kant (hoog over) en Cocu (op de paal). De zesde penalty van de Zweden werd gepakt door Van der Sar, die eindelijk eens een penalty stopte. Robben schoot uiteindelijk de beslissende strafschop binnen. Na een weigering van Bouma voor de 6e penalty omdat hij naar eigen zeggen bij PSV er ooit een miste, twijfelde Robben geen moment en nam de taak op zich. "Verstand op nul en alleen maar denken ik schiet 'm erin", aldus de revelatie van het toernooi.

Bouma verving al halverwege de eerste helft Frank de Boer. Cocu was na het vertrek van De Boer weer aanvoerder. Hij kreeg zoals altijd een voldoende maar kon toch opnieuw geen stempel op het duel drukken. Bouma speelde naar behoren tegen Ibrahimovic en gaf hem nauwelijks kansen. Dankzij de Helmonder was de balbehandeling van de Ajacied abominabel en miste zijn loopacties de vereiste intelligentie. Het is veelzeggend dat Zlatan via een schwalbe het gevaarlijkst was. Gelukkig voor Nederland had de scheidsrechter zijn ogen niet in zijn broekzak zitten en toonde hij de te weinig scorende spits volkomen terecht de gele kaart.