Oranje vindt zijn meerdere op EK in Portugal

30 juni 2004 22:38

Verslaggever: RvW

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de finale van het Europees Kampioenschap in Portugal te bereiken. Opnieuw bleek de halve finale het eindstation op een internationaal toernooi. Nederland verloor met 2-1 en kon in het duel nauwelijks aanspraak maken op de zege. Portugal had zich goed ingesteld op het Nederlandse spel en legde zo de aanval en opbouw lam. Robben werd vakkundig uit de wedstrijd gehouden via een dubbele dekking en kwam geen moment in de wedstrijd. Tegelijkertijd toonde Portugal initiatief en maakte het gebruik van de zwakke verdediging van Nederland. Dat leidde tot de 1-0 van Cristiano Ronaldo die geheel vrijstaand kon binnenkoppen. Tien minuten na rust nam Portugal een hoekschop kort en krulde Maniche de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied op schitterende wijze in de verre bovenhoek. Het Nederlands elftal knokte zich terug in de tweede helft. Het kreeg dan ook enkele mogelijkheden. Maar het was een eigen goal van Andrade die de aansluitingstreffer liet aantekenen. Vervolgens probeerde Oranje het nog wel, maar bleef de gelijkmaker in de slotfase achterwege. Van Hooijdonk schopte in de blessuretijd een vrije trap vol in de muur.

Arjen Robben kreeg in de tweede helft een gele kaart voor een schwalbe. De Groninger die niet in de wedstrijd zat, werd tien minuten voor tijd gewisseld voor Van Hooijdonk. Toen was Bouma al zo'n kwartier uit het veld. Om meer druk te zetten voorin werd de onzichtbare Van der Vaart ingebracht.