22 oktober 2009
-
Europa League
-

PSV heeft goede zaken gedaan in groep K van de Europa League. De ploeg won thuis met 1-0 van FC Kopenhagen. Jonathan Reis zorgde twintig minuten voor tijd voor de winnende treffer nadat hij in de eerste helft een penalty had gemist.

PSV kende een hele moeilijk avond in het Philips Stadion. FC Kopenhagen had zich zoals vooraf al aangegeven goed ingesteld op PSV en maakte het het eigen spel van PSV moeilijk. PSV gaf zelf weinig weg, maar kon ook niet al teveel creeren.

De mogelijkheid in de eerste helft kwam voor Reis. Hij werd weggestuurd na een fout van de tegenstander. In het strafschopgebied werd hij vervolgens onderuit gehaald. PSV kreeg een penalty en net als in Praag nam de jonge Reis hem. De keeper was echter scherp en pakte de niet volledig in de hoek geschoten penalty goed.

Na rust jad PSV meer balbezit. Opnieuw gaf de ploeg weinig weg, maar creëerde hetzelf ook te weinig. Na ruim een uur spelen werd PSV gevaarlijker. Kansen kwamen er voor Engelaar en Reis, waarna diezelfde reis uiteindelijk matchwinnaar werd. Dzsudzsak had het totaal niet donderdagavond, maar zorgde uiteindelijk wel voor de assist. Hij had opeens wat ruimte, kon diepgaan en gaf vervolgens een uitstekende voorzet af, die door Reis knap vanuit de lucht in een keer werd binnengetikt. FC Kopenhagen ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg werd erg dreigend, maar kreeg geen uitgespeelde kansen.

Reis matchwinnaar en mist penalty

Jonathan Reis was net als uit tegen Sparta Praag de grote man van PSV. De spits kreeg voor de tweede keer in de basis de voorkeur boven Ola Toivonen. In de eerste helft werd hij in het strafschopgebied neergehaald. na een half uur spelen nam hij zelf de penalty. Zijn inzet werd gestopt door de Deense doelman. Twintig minuten voor tijd zette hij die fout recht door een uitstekende voorzet van Dzsudzsak vanuit de lucht in een keer binnen te schieten.

PSV blijft eerste in de poule

In de andere wedstrijd van de poule heeft Sparta Praag thuis met 2-0 gewonnen van Cluj.

Stand groep K:
1. PSV 3- 7 ( 4- 2)
2. Sparta Praag 3- 4 ( 4- 3)
3. CFR 1907 Cluj 3- 3 ( 2- 3)
4. FC Kopenhagen 3- 3 ( 1- 3)

Weer Europese 1-0 zege

Opnieuw heeft PSV in Europees verband een 1-0 zege behaald. In de zeven Europese wedstrijd van PSV tot nu toe won het maar liefst zes keer met 1-0. Het andere duel, uit bij Sparta Praag, eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Officiële debuut voor Jagos Vukovic

Jagos Vukovic heeft in de slotfase van het duel tegen FC Kopenhagen zijn officiële debuut in het eerste elftal van PSV. De verdediger mocht Pieters komen vervangen die in de slotfase hard was neergehaald.

Rutten: voor een stagiair doet Reis het niet onaardig

Op Telegraaf.nl gaat Fred Rutten kort in op zijn keuze voor Jonathan Reis in de basis. "Hij is een typische spits, die goed is in de kleine ruimte. De jongen ontwikkelt zich goed en hij verdient wel een kans.” Formeel maakt Reis nog deel uit van de jeugdselectie. Rutten daarover: "Voor een stagiair doet hij het niet onaardig."

Rutten: hele moeilijke avond

Fred Rutten sprak op de persconferentie over een hele moeilijke avond, zo staat te lezen op PSV.nl. "FC Kopenhagen is een gesloten ploeg, houdt de linies kort en je weet dat je niet veel kansen creëert. Als je dan ook nog een strafschop niet verzilvert, moet je zorgen dat het mentaal goed blijft. Al vond ik het tempo voor rust wat te laag. Maar we scoorden in de tweede helft een uitstekende goal, met een goede voorzet van Balázs en Jonathan zat er goed bij. Het resultaat, drie punten in een Europees thuisduel, is goed. Een typische Europese wedstrijd dit."

Negen aanhoudingen bij wedstrijd

De politie heeft donderdagavond negen mensen aangehouden rond de Europa League–wedstrijd PSV – FC Kopenhagen. Vier Deense supporters werden vastgezet wegens openbare dronkenschap, baldadigheid, vernieling en belediging. Drie PSV–fans kregen een gebiedsverbod. Na de wedstrijd werden twee PSV–aanhangers aangehouden die op zoek waren naar Deense supporters. Ze stuitten daarbij op agenten. Een van hen sloeg een agent.

FC Kopenhagen: Pospech

Andreas Isaksson, Stanislav Manolev, Timmy Simons ('61 Carlos Salcido), Francisco Rodriguez, Erik Pieters ('86 Jagos Vukovic), Orlando Engelaar, Ibrahim Afellay, Otman Bakkal ('61 Ola Toivonen), Danko Lazovic, Jonathan Reis, Balázs Dzsudzsák

Opstelling FC Kopenhagen

Wiland, Pospech, Laursen, Antonsson, Wendt, Kvist, Nørregaard ('77 Vingaard), Kristensen ('76 Santín), Hutchinson, Grønkjær, N'Doye ('76 Aílton)

Philips Army: PSV zet goede stap richting volgende ronde!PSV BHS: ULTRAS PSVBHS: Foto's PSV - FC Kopenhagen
psv-emm: PSV - fc KopenhagenPSV Zuipsite: Foto's PSV - FC Kopenhagen

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 81 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.