Eenvoudige thuiszege PSV op AZ: 3-0

29 november 2015
-
-

PSV behaalde zondagmiddag een hele eenvoudige zege op AZ. PSV kwam thuis al heel vroeg op voorsprong en kwam vervolgens geen moment meer in de problemen.

PSV begon goed en stond al na drie minuten op voorsprong. Na een voorzet tikte verdediger Luckassen van AZ hem ongelukkig in eigen doel. PSV kreeg vervolgens een reeks mogelijkheden in de eerste helft om grote afstand te nemen. Na een kwartier kopte Luuk de Jong een van die kansen binnen na een panklare bal van Brenet vanaf de achterlijn. Vlak voor rust zorgde De Jong ook voor de derde, dit keer na voorbereidend werk van Gaston Pereiro. PSV speelde in de eerste helft met AZ, de ploeg vond steeds de ruimte om AZ uiteen te spelen.

Na rust gooide AZ het wat meer dicht. PSV hoefde ook niet echt meer, al krege het bij vlagen toch nog goede mogelijkheden om verder uit te lopen. Achterin hield PSV ten alle tijden de controle, iets wat in de competitie dit seizoen nog wel eens achterwege was gebleven. PSV wist daardoor weer eens de nul te houden. In de slotfase kreeg PSV nog ruimte om verder aan het doelsaldo te werken, de ploeg miste daardoor na een zwaar dubbelprogramma van de afgelopen weken de scherpte voor.

De Jong topscorer eredivisie met 13 doelpunten in 14 duels

Luuk de Jong is na zijn twee treffers tegen AZ weer alleen topscorer van de eredivisie. De spits van PSV staat met dertien doelpunten na veertien duels twee doelpunten voor op achtervolger Dirk Kuyt. Haller en Santos volgen op drie doelpunten.

Ranglijst: PSV derde op vier punten van Ajax

Aan de kop van de ranglijst is dit weekend niets veranderd. Naast PSV wisten ook Feyenoord en Ajax hun duel vrij eenvoudig te winnen. PSV blijft daardoor derde met vier punten achterstand op Ajax. Nummer vier Heracles liep wel averij op en haakt daardoor af.

1. Ajax 35 38- 7
2. Feyenoord 32 32-14
3. PSV 31 37-16
4. Heracles 26 24-16

PSV scoort voor 41ste keer op rij en evenaart eredivisierecord

De doelpunten tegen AZ zorgden ervoor dat PSV al voor het 41ste competitieduel op rij heeft weten te scoren. Dat betekent een evenaring zijn van het alltime record in het Nederlands voetbal. Ajax deed dat eerder 41 duels op rij tussen november 1994 en december 1995. FC Twente evenaarde dat record vervolgens tussen september 2010 en november 2011. PSV kan het record volgend weekend volledig op eigen naam krijgen. Dan zal het wel moeten scoren uit bij Vitesse.

De Jong: 'Pereiro heeft de bal aan een touwtje'

Eindelijk lukte PSV het weer eens om een overtuigende zege te behalen zonder dat deze nog in gevaar kwam. 'Het was nu een avond dat het wel in een keer lukt en we er direct drie maken,' zo stelde Luuk de Jong bij Fox Sports. 'Dan weet je dat het voorbij is voor de tegenstander. We waren oppermachtig in de eerste helft. In de tweede helft is er niet heel veel spektakel meer. Als wij zo spelen kunnen we het tegenstanders heel moeilijk maken.' De aanvoerder was blij met de inbreng van Brenet die de assist gaf op de 0-2. 'Je ziet aan hem dat hij nu wedstrijdritme heeft. Hij gaat steeds meer opkomen. Hij gaf een perfecte bal die ik alleen maar hoefde in te koppen. Heerlijk.'

De assist van zijn andere doelpunt kwam van Gaston Pereiro. 'Dat is een heerlijke voetballer. Hij heeft de bal echt aan een touwtje. Zijn lichaamsschijnbewegingen zijn moeilijk te verdedigen. Nu bereikte hij me met een goede bal en hoefde ik hem alleen maar in te tikken. Hij wil altijd de actie naar voren schieten. Soms loopt hij vast, maar dat moet je voor lief nemen want hij kan er ook geniale dingen meedoen. Hij doet me een beetje denken aan Bryan Ruiz waar ik destijds mee samenspeelde.'

Cocu: 'vond ons in de eerste helft heel goed spelen'

Phillip Cocu was na afloop blij dat zijn ploeg de goede prestatie tegen Manchester United een goed vervolg heeft gegeven zonder een moment in de problemen te komen. 'Ik vond ons in de eerste helft heel goed spelen. We waren scherp en gretig. We gaven AZ geen ruimte om in de wedstrijd te komen. We maakten goed gebruik van de mogelijkheden die er lagen bij AZ. Met 3-0 hebben we in de rust aangehaald dat we moesten laten zien dat we solide kunnen zijn. We mochten de tegenstander niet dat beetje hoop geven zodat ze weer in de wedstrijd konden komen. Dat wilde ik voorkomen. Daarvoor heb je wel de scherpte nodig. dat heb ik in ieder geval gezien. Het is alleen jammer dat we in de laatste fase niet meer de stootkracht en de finesse hadden om nog een of twee doelpunten te maken, want die mogelijkheden hebben we wel gehad.'

[video] De Jong en Brenet over 'volwassen' zege

Brenet: 'elkaar extra gemotiveerd'

Joshua Brenet gaf in De Telegraaf aan dat de ploeg voor het duel tegen AZ nadrukkelijk bezig was geweest om de scherpte op te wekken die in de competitie dit seizoen zo vaak ontbrak. "De trainer heeft ons op de dag voor de wedstrijd op de training goed aangepakt, zodat we extra goed gemotiveerd waren. We bleven elkaar er op aanspreken, dat we niet moesten verzaken. Veel mensen zeiden vooraf dat we moeite zouden hebben om een goed vervolg te geven aan onze Europese wedstrijd. Die mensen wilden we ongelijk geven. We hebben elkaar extra gemotiveerd, dat dit soort dingen niet meer mogen gebeuren."

Opstelling AZ

Coutinho, Johansson, Gouweleeuw, Luckassen, Brezancic, v.Overeem ('46 Hupperts), Henriksen, Ortíz, Dos Santos ('46 Rienstra), Janssen ('72 Haye), El Hamdaoui

15  6 3-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.31. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.