'Kleine' zege PSV op Vitesse: 2-0

14 september 1923
-
-

PSV heeft de druk weer bij Ajax gelegd door zelf met 2-0 te winnen tegen Vitesse. PSV liet echter na te werken aan het doelsaldo, de ploeg van Phillip Cocu liet diverse mogelijkheden op een grotere zege liggen.

In een spannende openingsfase waren er kansen voor beide doelen. Nadat PSV tot twee keer toe terecht werd afgefloten vanwege buitenspel was het Davy Propper die PSV in de twaalfde minuut op voorsprong schoot. Hij kreeg in het strafschopgebied de tijd om aan te leggen en schoot vervolgens trefzeker binnen. In het vervolg liet PSV Vitesse komen, maar had het via counter alle ruimte om het uit te spelen. PSV liet na om een veilige voorsprong te nemen.

Na rust waren er mogelijkheden voor beide ploegen. Maxime Lestienne forceerde direct na zijn invalbeurt een penalty. Hij werd van buiten tot binnen het strafschopgebied vastgehouden, waarna Vink de bal op de stip legde. Dat had hij in de eerste helft nog nagelaten toen Room De Jong sloeg in een poging de bal weg te werken. Luuk de Jong aarzelde niet en schoot de penalty opnieuw onberispelijk binnen. In het vervolg liet PSV nog opgelegde mogelijkheden op de 3-0 voor De Jong, Narsingh en Arias liggen. In de laatste minuut van blessuretijd kreeg Vitesse nog een uitgelezen mogelijkheid op de 2-1. Dat bleef PSV echter bespaard.

Terechte penalty volgens de regels: vasthouden tot binnen het strafschopgebied

Tijdens de wedstrijd was er met name op de sociale media heel veel te doen over de penalty die Pieter Vink gaf aan PSV. Het vasthouden van Lestienne begon al buiten het strafschopgebied, hetgeen leidde tot veel kritiek. De regels wijzen echter aan dat indien het vasthouden doorgaat in het strafschopgebied er sprake is van een penalty.

Pröpper over geel: 'het kan'

Davy Pröpper zorgde voor de belangrijke eerste goal, maar liep ook tegen geel op waardoor hij geschorst is tegen Cambuur. 'Wat ik van de kaart vond? Het kan. Ik stak mijn hand net iets uit. De scheidsrechter zei dat hij de kaart aan de andere kant ook gaf en hem dus ook aan mij moest geven.'

De middenvelder zorgde voor zijn tiende doelpunt van het seizoen. 'Ik heb er nog nooit tien gemaakt. Dat is wel een doel op zich als middenvelder aan het begin van het seizoen. Dat is mooi. We waren wel bezig met het doelsaldo Uiteindelijk hoop je op een grotere uitslag, maar we hebben in ieder geval de drie punten. Morgen thuis kijken wat Ajax gaat doen. Als het goed uitpakt? Als het zover is, sturen we wel een appje.'

Meer van Propper: bekijk de video op de website van Fox Sports

Cocu: 'genoten van de inzet en uitstraling van de ploeg'

Tegenover de NOS liet Phillip Cocu weten gematigd tevreden te zijn met de zege van PSV. 'Ik ben tevreden, maar we hebben er niet het maximale uitgehaald gezien de mogelijkheden in de eindfase. We hadden er nog minimaal nog één in moeten schieten. Maar ik heb genoten van de inzet en uitstraling van de ploeg tot in de allerlaatste seconde. De wedstrijd vloog op en neer. Voor de neutrale kijker was het denk ik een heel interessante wedstrijd.'

'Vitesse is gewoon een goede tegenstander. Het is niet makkelijk daar pressie op te spelen. Uit de omschakeling hebben we wel kunnen profiteren. Op het laatst was de frisheid een beetje weg, liepen de spelers op hun tandvlees. Winnen is uiteindelijk het allerbelangrijkst. Het geloof is er in de ploeg dat het nog kan en dat hebben we vandaag gezien de ploeg. We moeten zelf winnen en dan morgen weer afwachten.'

Meer: NOS

De Jong naar ziekenhuis voor hoofdblessure

Luuk de Jong is na afloop voor de zekerheid naar het ziekenhuis gegaan om zijn hoofd te laten onderzoeken. De aanvoerder kreeg in de eerste helft een forse tik in zijn gezicht van Vitesse doelman Room. De Jong was even groggy en had een bloedneus, maar speelde het duel wel gewoon uit. Hij zou in de tweede helft nog een penalty benutten.

Opstelling Vitesse

Room, Diks, Kashia, Van der Werff, Ota, Nakamba, Qazaishvili, Yeini ('80 Baker), Rashica, Solanke, Oliynyk ('57 Ibarra)

PSV BHS: Jubileumwedstrijd, Supportersgroep PSVBHS - 10 jaarBoer zoekt bier: PSV - Vitesse

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 45 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.87. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.