Invaller Siem de Jong schiet PSV naar zege op hekkensluiter: 1-0

10 december 2016
-
-

PSV heeft een verdiende maar opnieuw moeizame zege behaald tegen Go Ahead Eagles. Invaller Siem de Jong tikte halverwege de tweede helft de enige treffer van de wedstrijd binnen.

In de eerste helft was het eenrichtingsverkeer. PSV had een enorm overwicht. Hoewel er ruimte was in de muur die Go Ahead Eagles optrok, wist PSV daar nauwelijks van te profiteren. PSV moest het doen met twee grote kansen van Ramselaar en De Jong en een reeks schoten op doel.

Na een uur spelen bracht Cocu eerst Bergwijn en vervolgens Siem de Jong in. Met name de eerste bracht nieuw elan in een moeizaam opererend PSV. De aanvaller was met schoten ene paar keer gevaarlijk. In de 68ste minuut was het eindelijk raak. Na een goede pass van Brenet voorlangs kon Siem de Jong, goed doorgelopen naar de tweede paal, simpel binnentikken in een leeg goal.

In de slotfase zakte PSV om onverklaarbare redenen nog diep weg. De ploeg leed veel te veel balverlies en stond de tegenstander toe nog op zoek te gaan naar de gelijkmaker. De Eagles kregen nog twee kansen ook, maar zover kwam het gelukkig niet.

[video] De winnende treffer van Siem de Jong

Opluchting bij Luuk de Jong over zege: 'vooral blij voor Siem'

Luuk de Jong liet direct na afloop bij Fox Sports weten opgelucht en blij te zijn na de zege op Go Ahead Eagles. 'Ik hoop dat we dit nu door kunnen trekken. We waren heel dominant. Dwongen vooral veel schoten af, dan moet het ook een beetje meezitten. Na de 1-0 schakelen we een tandje terug, waardoor zij in balbezit komen. Daar moeten we voor waken.'

De spits was vooral blij voor zijn broer. 'Het is heerlijk voor Siem. Hij is na zijn blessure nu weer goed bezig. Dat hij bij zijn wissel werd uitgefloten? Volgens mij was het omdat er een aanvaller werd afgehaald voor een middenvelder. Ik verwacht niet dat het voor Siem was.'

Volgende week wacht de topper tegen Ajax. Dan verwacht de aanvoerder een andere wedstrijd. 'Ajax zal niet zo verdedigen als Go Ahead. Dan komt er voor ons ook meer ruimte om te voetballen.'

Siem de Jong blij met winnende treffer

Matchwinnaar Siem de Jong was na afloop een gelukkig man, ondanks zijn nekklachten. 'Ik ben blij dat ik gescoord heb en zeker omdat het de winnende was. Ik zag dat de tweede paal vrij was en ging daar dus voor. Het doelpunt was belangrijk voor mij en belangrijk voor het team. Dan is het opluchting en blijdschap. We speelden niet goed, daar schaam ik me zelfs voor, maar gelukkig wordt het dan nog 1-0,' aldus de middenvelder bij Fox Sports.

Er was na afloop veel te doen over het fluitconcert bij zijn wissel. 'Ik had het gevoel dat het ging om de wissel en niet om mij. Maar ik weet het verder niet exact, dus kan er weinig over zeggen,' zo reageerde hij.

Siem de Jong houdt nekklachten over aan duel: 'voelt niet goed'

Matchwinnaar Siem de Jong stond wat moeilijk Fox Sports te woord. 'Ik heb last van mijn nek en rug. Ik kreeg een tik in mijn rug. Vervolgens sloeg mijn nek achterover. Het voelt niet goed. Ik hoop dat het bij een paar dagen blijft.'

Cocu: 'overwinning nu het belangrijkste'

Phillip Cocu liet bij Fox Sports weten blij te zijn met de overwinning. 'Dat was nu het belangrijkste. Er stond toch de nodige druk op. Ik vond ons de eerste helft wel goed spelen, maar we blijven moeite hebben om kansen te creeren tegen een ploeg die een muur optrekt. In de tweede helft begonnen we niet best. Daarom wissel ik al snel twee keer. Gelukkig scoorde Siem een goed doelpunt bij de tweede paal. Het is jammer dat we de score voor de fans niet kunnen uitbouwen. De eindfase was te rommelig. Een aantal spelers lijkt voor de tweede te willen gaan en anderen de 1-0 te willen verdedigen.'

De PSV coach werd gevraagd naar de kritiek van de fans op zijn wissels. 'Ik wissel niet voor de fans. Ik moet een resultaat zien te behalen en moet daarvoor de beste keuze maken. Dat kan vanwege het spel van een speler zijn, maar ook om tactische redenen. Voorkeur van fans mag mijn keuzes niet beïnvloeden.'

Cocu: 'bezetting voor de goal is nog niet goed'

Phillip Cocu stelde in gesprek bij de NOS dat het bij PSV vooral nog mankeert aan de bezetting in het strafschopgebied. 'De belangrijkste zaken hebben we toch niet optimaal voor elkaar. Dan doel ik met name op de bezetting in en rond de zestienmeter. Tot daar voetballen we behoorlijk. We drukken de tegenstander helemaal terug op eigen helft, maar te vaak staat Luuk alleen. Er is alleen buiten de zestien hulp. Hoe wij de goal scoren is juist ook met Siem de Jong die wel in het zestienmetergebied komt. Hij heeft als basisspeler nog niet de inhoud. Als invaller heeft hij wel de diepte en het vermogen om bij te sluiten.'

Opstelling Go Ahead Eagles

Zwarthoed, Groenbast, Fischer, Schenk, Achenteh, Nieveld, Duits, Ritzmaier ('88 Teijsse), Antonia ('74 Kogel), Maatsen, Wolters ('59 Ojamaa)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 12 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-0 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.26. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.