Siem de Jong schiet PSV naar zege op Vitesse

18 maart 2017
-
-

PSV heeft zaterdagavond een kleine maar verdiende zege behaald op Vitesse. Siem de Jong zorgde met een mooie treffer vlak na rust voor de beslissing: 1-0. PSV gaf verdedigend nauwelijks iets weg, aanvallend creëerde het echter vrij weinig.

PSV zette in de beginfase goed druk, maar kon dat niet vasthouden. Verdedigend was de organisatie bij PV uitstekend, waardoor het niets weggaf en Vitesse ook het gevoel gaf dat er niets te halen viel. Aanvallend bracht de ploeg echter veel te weinig. De ploeg speelde op een te laag tempo en zonder al te veel bezieling. Het leverde een saaie eerste helft op.

Vlak na rust opende Siem de Jong de wedstrijd. Uit een uitstekend ingestudeerde corner schoot de middenvelder prachtig binnen. De wedstrijd brak daardoor even open met ruimte aan beide kanten. Dat was echter van niet al te lange duur. PSV was in het vervolg wel sterker en kreeg de nodige mogelijkheden om het duel definitief te beslissen. Invaller Jurgen Locadia was daar het dichtst bij. Zijn inzet belandde hard op de paal.

[video] Panna De Jong

[Foto] Zoet in oranje

[video] Prachtige sfeeractie PSV logo

[video] Elftal viert zege met de fans

Matchwinnaar Siem de Jong: 'ingestudeerde corner pakte goed uit'

Siem de Jong werd de matchwinnaar tegen Vitesse door de enige treffer van de wedstrijd binnen te schieten. Het is alweer zijn zesde treffer waarmee hij een heel hoog moyenne heeft in de spaarzame minuten die hij tot nu toe meespeelde. Bij een corner liep hij eerst weg waardoor hij ruimte creëerde. 'De corner was ingestudeerd, we hadden hem van te voren besproken. Het pakte goed uit,' zo gaf hij aan bij Fox Sports. 'Mijn tweede poging was net iets te hoog, dat was jammer.'

Siem de Jong mocht nu al voor de derde keer op rij starten. 'Ik ben blij dat ik mocht blijven staan. Dat dwing je zelf natuurlijk ook wel af. Het gaat steeds beter. Ik ben blij dat ik belangrijk kan zijn voor de ploeg. Ik voel nu ook dat mijn lichaam het nu 90 minuten aankan. Dat is lekker. Het was geen makkelijke wedstrijd vandaag. Na een goed begin liep het allemaal net niet. Maar ik ben blij dat we zelf gewonnen hebben. Morgen kijken of er nog wat gaat gebeuren bij de concurrenten.'

Guardado na hamstringklachten uit voorzorg naar de kant

Halverwege de tweede helft bracht Phillip Cocu Jorrit Hendrix voor Andres Guardado. Op de tribune ging de middenvelder vervolgens het gesprek aan met de dokter van PSV. Volgens Phillip Cocu voelde de Mexicaan iets aan zijn hamstring en liet hij zich daarom uit voorzorg wisselen.

Zoet: 'ik reken nog nergens op bij Oranje'

Jeroen Zoet meldt zich maandag als enige PSV'er bij Oranje. De keeper is ook de enige keeper bij de selectie van Oranje die een vaste waarde is bij zijn club. 'Ik reken nergens op,' aldus de PSV keeper bij Fox Sports. 'Ik heb zin om me te melden en daar aan de slag te gaan. Dat de bondscoach vaker kiest voor spelers die op de bank zitten bij hun club? Hij maakt daar overwogen keuzes in. Ik ga er in ieder geval met een goed gevoel heen. We hebben gewonnen en de nul gehouden.'

Cocu: 'eerste helft vond ik ondermaats'

Phillip Cocu noemde de zege op Vitesse bij Fox Sports 'een zwaarbevochten maar verdiende overwinning' voor PSV. "De eerste helft vond ik echt ondermaats. Dat heb ik heel duidelijk aangegeven in de rust. Je kunt soms wedstrijden spelen waarin het niet optimaal loopt. Maar ik verwacht wel een bepaalde inzet en agressiviteit. Je wilt in eigen huis toch een signaal geven. Dat heb ik in de eerste helft bijna niet gezien. In de tweede helft wel, zonder dat we fantastisch speelden. Het contrast op dat vlak was wel groot.'

'Het hele elftal draaide niet. De voorhoede en middenveld eigenlijk ook had veel balverlies. We kwamen nauwelijks aan het voetballen toe en hadden moeite met de pressie die we wilden spelen. Als je dan geen druk kan geven moet je inzakken en het klein maken. Ik vond het van het hele team een ondermaatse prestatie. In de tweede helft ging het een stuk beter.'

Door een corner kwam PSV na rust op voorsprong. 'Daar hadden we op getraind. Na de winterstop scoren we heel veel uit vrije trappen en corners. Het is mooi dat zo'n moment dan ook de wedstrijd beslist. Ik geef altijd aan dat dat soort momenten beslissend kunnen zijn.'

Opstelling Vitesse

Room, Diks ('46 Leerdam), Kashia, Miazga, Kruiswijk ('77 Büttner), Nakamba, Nathan ('67 Tighadouini), Baker, Rashica, Van Wolfswinkel, Foor

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-0 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.09. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.