Eigen doelpunt levert PSV spectaculaire 4-3 zege op FC Twente

5 november 2017
-
-

In een spectaculaire wedstrijd heeft PSV uiteindelijk met 4-3 weten te winnen van een heel effectief FC Twente. Tot drie keer toe kwam FC Twente terug. In blessuretijd viel alsnog de 4-3 door een eigen doelpunt van Thesker.

PSV kwam na een kwartier spelen op voorsprong. Jurgen Locadia kon uiteindelijk profiteren na slechts uitverdedigen van FC Twente. Zeven minuten later stond de ploeg bij het debuut van de nieuwe coach Gertjan Verbeek alweer langszij. Thesker kopte vrijstaand binnen.

Na rust kwam PSV scherp uit de startblokken. In de eerste vijf minuten trof Van Ginkel de lat en de paal. Het duurde tot de 61ste minuut alvorens PSV de verdiende voorsprong weer in handen kreeg. PSV had daar een penalty voor nodig, nadat Bergwijn in het strafschopgebied onderuit was gewerkt. Over de penalty was de nodige discussie. Van Ginkel aarzelde niet en schoot zijn penalty feilloos binnen.

Zeven minuten later kwamen de gasten alweer langszij, dit keer via een schot van Lam. Invaller Luuk de Jong leek met zijn treffer de verlosser. Hij kopte achttien minuten voor tijd de 3-2 binnen. Dit keer kwam FC Twente na drie minuten alweer langszij via Jansen.

PSV had vervolgens het geluk van een kampioen nodig om in blessuretijd via een eigen treffer van Thesker, die de bal bij een voorzet in eigen doel werkte, alsnog op de beslissende 4-3 te komen. Daarmee profiteerde PSV optimaal van de nederlaag van Ajax tegen FC Utrecht.

[video] De aanleiding voor de penalty van PSV. Zeg het maar...

[video] Isimat gelauwerd voor 100 duels bij PSV

PSV profiteert optimaal van nederlaag Ajax, voorsprong nu acht (!) punten

PSV heeft optimaal geprofiteerd van de nederlaag van Ajax (1-2 tegen FC Utrecht) en het gelijkspel van Feyenoord (2-2 in Den Haag). De voorsprong van PSV is door de late zege van PSV nu opgelopen naar acht punten op de nummer twee Ajax. Regerend kampioen Feyenoord staat inmiddels zelfs op twaalf punten.

Luuk de Jong maakt einde aan droogte met belangrijke treffer

Luuk de Jong maakte tegen FC Twente een einde aan zijn doelpuntendroogte. De spits moest op de bank beginnen, maar toonde als invaller direct zijn waarde. Binnen vijf minuten kopte hij een voorzet prachtig binnen. Hij zette PSV daarmee op 3-2, een treffer die flink gevierd werd in het Philips Stadion. De spits had 1342 minuten gespeeld zonder te scoren.

Brenet pakt record PSV met 50 ongeslagen eredivisieduels op rij

Joshua Brenet heeft met de zege van PSV op FC Twente een mooi clubrecord op zijn naam geschreven. De back bleef voor het 50ste competitieduel op rij met PSV ongeslagen. Daarmee neemt hij het record van Berry van Aerle (49 duels) alleen in handen. Soren Lerby heeft het eredivisierecord in handen met 59 duels.

PSV een jaar lang thuis zonder puntenverlies, 17 zeges op rij

PSV heeft met de zege op FC Twente een jaar afgewerkt in eigen huis zonder puntenverlies in de eredivisie. Zeventien competitiewedstrijden op rij werden door PSV gewonnen na het gelijkspel tegen FC Twente een jaar geleden.

Beste seizoensstart voor PSV in dertig jaar

PSV heeft met de zege op FC Twente de beste seizoensstart van de club in de laatste dertig jaar te pakken. Met dertig punten uit elf duels kende PSV alleen in de jaren 1977 en 1987 een betere start.

Meer: Eindhovens Dagblad

Van Ginkel: 'uiteindelijk via een geluksgoal nog 4-3'

Aanvoerder Marco van Ginkel stond na afloop lachend Fox Sports te woord. Terwijl Ajax en Feyenoord punten lieten liggen kwam PSV via een eigen doelpunt in de blessuretijd alsnog tot de winst. "Het werd nog heel spannend. Uiteindelijk kom je dan via een geluksgoal alsnog op 4-3. Na die 2-1 en ook na de 3-2 dachten we dat het wel goed zou komen. Maar het was heel moeizaam. De penalty was onterecht. Dat weet ik niet, maar dan hebben we geluk gehad. Van de andere kant was de corner waaruit dat tegendoelpunt viel geen corner."

Van Ginkel was uiteraard blij met de groeiende voorsprong. PSV staan nu acht punten voor op Ajax en zelfs twaalf op Feyenoord. "Dat zijn veel punten. Uiteindelijk zegt dat nog niet heel veel, maar we zijn er wel blij mee."

PSV heerst ook op topscorerslijst

Vorig jaar was Gaston Pereiro de topscorer van de ploeg met slechts tien treffers. Dit jaar heerst PSV op de topscorersranglijst van de eredivisie.

Topscorersranglijst:
1. Locadia, Lozano 9
3. Van Ginkel, Berghuis, Weghorst (7)
6. Matavz, Sol 6
8. Pereiro, Neres, Til, Mahi, Labyad, Mokhtar, Leemans 5

Cocu: niet gaan geloven dat we echt goed zijn

Phillip Cocu liet bij de NOS weten blij te zijn met de voorsprong van inmiddels acht punten. Toch waakt voor euforie. "Dat is lekker. Maar we moeten zorgen dat we de boel scherp houden. Een valkuil kan zijn dat we gaan geloven dat we echt goed zijn." De coach laakte het aantal tegendoelpunten. "Drie treffers tegen is echt teveel. Maar iedere keer hadden we de mentale weerbaarheid om weer aan te zetten en te geloven dat we kunnen winnen. Dat gaf de doorslag. We wilden en moesten winnen."

Opstelling FC Twente

Brondeel, Ter Avest ('73 Van der Lely), Bijen, Thesker, Cuevas, Liendl, Jensen, Lam, Slagveer, Boere, Tighadouini ('71 George)

15  3 4-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.66. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.