PSV wint in CL opnieuw van Rosenborg: 1-0

2 november 2004
-
Champions League
-

PSV heeft in het Philips Stadion in een wedstrijd van wisselend niveau met 1-0 gewonnen van Rosenborg. Beasley scoorde na 10 minuten de enige treffer van de wedstrijd. Daarmee zette PSV een hele grote stap richting de tweede ronde van de Champions League. Er stond dan nogal wat spanning op de groep in de resterende 80 minuten van het duel.

PSV begon goed en speelde ver van de goal. Met name Beasley ontbrak het aan overzicht voorin om de mogelijkheden echt doeltreffend uit te spelen. Toch was hij het die na 10 minuten een prachtige pass van Cocu goed beoordeelde en de keeper passeerde voor de 1-0.

Daarna zakte PSV verder terug in de organisatie en werd het onrustig. Dat leidde tot twee momenten na eigen fouten, een keer ging Zoetebier in de fout, de Noorse spitsen hadden echter de scherpte niet.

In de tweede helft gaf PSV lang niets weg. Voorin durfde de ploeg niet door te drukken. De kansen die er kwamen tegen een verdedigend vrij matig Rosenborg konden niet benut worden. Daardoor werd het in de slotfase nog bibberen. Met name toen Zoetebier een terugspeelbal onder zich door liet gaan. Hij kon hem nog net voor de doellijn wegwerken.

De overwinning van PSV was echter meer dan terecht. PSV was veruit de betere ploeg, maar drukte niet door waardoor uiteindelijk de zenuwen wel even toesloegen.

Bekijk voor het uitstekende verslag van minuut tot minuut de linker hieronder naar het scorebord.

PSV als enige zeker van 3e plaats

Door de overwinning op Rosenborg is PSV, als enige club in groep E, inmiddels verzekerd van de derde plaats en daarmee kwalificatie voor de volgende ronde van de UEFA Cup. De Noren kunnen PSV niet meer inhalen. Hoewel ze het niet meer volledig in eigen hand hebben, kan Rosenborg nog wel de 2e ronde halen.

Arsenal gelijk tegen Panathinaikos

Arsenal heeft opnieuw een gelijkspel weggegeven in de poule van PSV. Notabene thuis tegen Panathinaikos kwam de ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Henry scoorde na 16 minuten de openingstreffer via een penalty. Vijftien minuten voor tijd scoorde Cygan voor Arsenal in eigen doel. De Grieken miste ook nog een penalty.

De stand in poule E:
1. PSV 4- 9 ( 4- 2)
2. Arsenal 4- 6 ( 5- 4)
3. Panathinaikos 4- 5 ( 5- 5)
4. Rosenborg 4- 1 ( 3- 6)

PSV met 1 been in tweede ronde

PSV staat door de zege met een been in de zo gewilde tweede ronde van de Champions League. PSV plaatst zich voor de volgende ronde door thuis van Arsenal te winnen danwel door in Griekenland een punt te pakken (het resultaat tegen Arsenal doet er dan niet toe).

De Eindhovenaren kunnen ook door een misstap van de Grieken in Noorwegen automatisch al door gaan naar de volgende ronde. Stel Panathinaikos verliest van Rosenborg, is PSV door. Wordt de wedstrijd in Trondheim gelijk, dan moet PSV niet verliezen van Arsenal of opletten dat Panathinaikos het onderlinge resultaat met PSV niet ombuigt door met twee doelpunten verschil te winnen van de ploeg van Hiddink in de laatste wedstrijd.

Cocu: 'een pluim voor het hele team'

Phillip Cocu was naar eigen zeggen "dolblij" met de overwinning op Rosenborg. "De vlag kan nog niet uit, maar we staan er goed voor. De toeschouwers zijn hier om PSV in de volgende ronde te zien. Individuele kwaliteit en het teamverband hebben ons gebracht waar we nu staan. We zullen op deze manier verder moeten gaan, willen we succes in Europa krijgen. Maar ik heb niet het gevoel dat de tweede ronde een obsessie is. Ze doen er alles aan, misschien wilden ze hier soms wel t? graag. Amusementswaarde? Als ik zie hoe weinig we vanavond weggaven... Een pluim voor het hele team", aldus Phillip Cocu.

PSV doet goede zaken voor Nederlandse EN voor eigen coefficient

De derde zege in de Champions League op rij van PSV levert aardige bijkomstigheden op. Voor Nederland is dat zeer nuttig in de strijd om behoud van het aantal Europese plaatsen. Dat is uiteraard ook belangrijk voor PSV. Maar tegelijkertijd levert PSV dit zeer nuttige punten voor de Europese clubcoefficient op. PSV zat tegen het randje van de tweede en derde groep bij de Champions League loting en kan hierdoor mogelijk nu de stap maken naar Groep 2, waardoor de kansen op een haalbare groep groter worden.

Edwin Zoetebier

'76 Gerald Sibon voor Jan Vennegoor of H.