PSV na rust veel te sterk voor PEC Zwolle: 4-0 overwinning

3 februari 2018
-
-

Het is PSV gelukt om het clubrecord van 21 thuisoverwinningen op rij te evenaren. De ploeg van Phillip Cocu was veel te sterk voor PEC Zwolle en wist uiteindelijk met 4-0 te winnen. Na een heel matige eerste helft gingen na rust alle remmen los en mocht Zwolle eigenlijk blij zijn dat het bij 4-0 bleef. Luuk de Jong was met drie doelpunten de grote man bij PSV, Joshua Brenet schoot de eindstand op het scorebord.

PSV begon met dezelfde elf die een week eerder ook tegen FC Twente begonnen, waardoor Marco van Ginkel en Steven Bergwijn weer terugkeerden in de ploeg. Zij begonnen in het bekerduel tegen Feyenoord nog op de bank.

De eerste helft was van beide kanten heel matig. De eerste goede kans volgde vlak voor rust, maar toen kon Mickey van der Hart nog reddend optreden. Diezelfde Van der Hart kon echter na 42 minuten zijn spullen inpakken toen hij Hirving Lozano onderuit haalde en door scheidsrechter Serdar Gözübüyük van het veld werd gestuurd.

In de ploeg kwam derde doelman Mike Hauptmeijer in de ploeg. Voor Terell Ondaan een tegenvaller. De aanvaller was namelijk in de 30e minuut in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Rick Dekker en moest 13 minuten later weer naar de kant. Diep in blessuretijd kwam PSV nog wel op voorsprong toen Hauptmeijer mis zat bij een corner en Luuk de Jong bij de tweede paal eenvoudig kon binnen koppen.

Na rust trok PSV alle registers open en kon het tegen tien man van Zwolle volle bak op de aanval gaan. Hauptmeijer kon nog een paar keer reddend optreden, maar was geklopt toen Lozano de bal over hem heen stifte. Het leek alsof hij hem zelf op doel wilde schieten en de bal niet goed raakte, maar de bal kwam op het hoofd van De Jong die de bal in het volledig leeg doel kon binnen koppen.

Mocht PEC Zwolle nog enige illusies gehad hebben, was dat in de 72e minuut helemaal voorbij. Joshua Brenet stormde mee op aan de linkerkant en schoot op doel. De bal raakte hij helemaal verkeerd, maar ook nu kwam de bal terecht bij Luuk de Jong en hij kon zijn derde van de avond binnen schieten.

In de 79e minuut kwam Brenet nogmaals mee naar voren en zette via een een-tweetje met de ingevallen Albert Gudmundsson zelf de aanval op. Opnieuw schoot de 2-voudig international van het Nederlands elftal op doel en dat deed hij nu een stuk beter. Buiten bereik van doelman Hauptmeijer krulde hij de bal in de verre hoek.

PSV bleef zoeken naar nog meer doelpunten, maar ondanks nog enkele goede mogelijkheden werd er niet meer gescoord. Donyell Malen mocht enkele minuten voor tijd nog invallen, waarbij hij zijn officiële debuut in het eerste elftal mocht maken. Hij kwam in de ploeg voor Luuk de Jong, die onder een daverend applaus van het veld ging.

Luuk de Jong: 'Lekker als je een hattrick kan maken'

Tegenover de camera's van Fox Sports gaf Luuk de Jong na afloop aan erg blij te zijn met de overwinning én met zijn drie doelpunten. "Tuurlijk lekker als je een hattrick kan maken. Het kantelpunt is natuurlijk die rode kaart in de wedstrijd. Dan kom je tegen tien man te staan en maak je gelukkig nog voor rust die 1-0. Dan kun je in de tweede helft doordrukken, dat is lekker," aldus De Jong.

[video] Cocu des duivels in de rust; De Jong: 'Hij kan tekeer gaan als dat moet'

Phillip Cocu: 'Eerste 40 minuten leek nergens op'

Ondanks de 4-0 overwinning was Phillip Cocu niet met alles tevreden. Op de vraag van Hans Kraaij jr. wat hij van de eerste 40 minuten vond was hij duidelijk. "Het leek nergens op. Als ik vind dat we goed spelen dan zeg ik het en als we niet goed spelen draai ik daar heus niet om heen. Voetballend gezien, aan de bal, passing, dat begint bij de opbouw. Je hebt met je eigen uitvoering te maken, waar je loopt, hoe je positie kiest, een man meer creëren op het middenveld. Maar je moet ook herkennen als een tegenstander op een bepaalde manier aan het wachten is. De oplossing lag aan de rechterkant, maar we waren totaal niet in staat om Arias te bereiken," aldus Cocu.

[video] Van het Schip: 'Het wordt lastig als je met tien man komt te spelen'

[video] Cocu over de eerste helft

[foto] Opkomst spelers bij aanvang wedstrijd

[video] Spelers vieren zege met PSV publiek

Donyell Malen na debuut: 'Ik had moeten scoren'

In de 82e minuut mocht Donyell Malen zijn officiële debuut maken voor het eerste elftal van PSV. Hij kwam in de ploeg voor Luuk de Jong. In gesprek met het Eindhovens Dagblad blij te zijn met zijn debuut. Al was hij ook direct kritisch op zichzelf. "Ik had moeten scoren," aldus Malen. "Jammer. Ik raakte hem niet goed, maar er komen vast nog volgende kansen."

'73 Menig voor Marinus

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.