PSV opnieuw geen moment in de problemen: FC Den Bosch - PSV 0-3

7 november 2004
-
-

Koploper PSV boekte dit weekend een solide zege op het laaggeklasseerde FC Den Bosch. De Boschenaren hielden zich praktisch de gehele wedstrijd bezig met verdedigen in de hoop een tegentreffer te voorkomen en zo wellicht stiekem een puntje in hun eigen vernieuwde De Vliert te houden.
Bij PSV keerde de jubilerende Andr? Ooijer na een blessure terug in het hart van de defensie. Hij verving de geblesseerde Bouma en speelde daarmee direct zijn 150ste duel in het shirt van PSV. Door de absentie van Bouma in het centrum was ook Theo Lucius (die overigens al na 1 minuut geel kreeg van scheidsrechter Luinge) verzekerd van een plaats als rechtsback.
Het strijdplan van Den Bosch wierp de eerste helft zijn vruchten af. PSV kwam maar moeilijk door de hechte defensie, maar raakte geen moment in paniek. Achterin gaven de Eindhovenaren (met de minst gepasseerde defensie van de eredivisie) niks weg tegen de ploeg die maar moeilijk tot scoren komt. Uiteindelijk was het Jefferson Farfan (na eerdere schietkansen voor Van Bommel en Cocu) die in de 41ste minuut de ban voor de leider in de strijd om de landstitel brak. Uit een vrije trap, die via de muur naar de andere hoek werd gekaatst, schoot hij PSV naar de voorsprong. Even daarvoor was PSV overigens nog een 100% penalty onthouden toen keeper Van Strien Vennegoor neerhaalde in het strafschopgebied.

Den Bosch was door de achterstand genoodzaakt de verdedigende stellingen te verlaten, maar deed dat maar mondjesmaat. PSV gaf ook in de tweede helft geen kans weg en verbeterde daarmee wederom zijn eigen clubrecord. De afgelopen acht competitieduels wist geen enkele ploeg tegen de Eindhovenaren te scoren.

PSV kon de tweede helft de voorsprong consolideren. Het lijkt dit seizoen het handelsmerk van de koploper dat geen moment de indruk wekt angst te hebben een tegentreffer te incasseren. Uiteindelijk liep PSV met doelpunten van Alex en Cocu (zijn eerste sinds zijn terugkeer deze zomer) uit naar een verdienstelijke 0-3 en behoudt daarmee vier punten voorsprong op naaste concurrent Feyenoord dat vandaag eveneens (thuis tegen NAC) won met 4-0.

PSV verbetert wederom clubrecord

PSV heeft met het gewonnen duel in Den Bosch wederom zijn eigen clubrecord scherper gezet. Inmiddels heeft de Eindhovense defensie al acht (!) competitieduels de nul gehouden. De laatste ploeg die in de eredivisie de degelijke PSV defensie wist te verschalken was NAC op 28 augustus (ruim twee maanden geleden) dat PSV thuis op 2-2 hield. Het clubrecord
van 750 minuten zonder tegentreffer heeft nationaal nog niet veel aanzien. Ajax bleef ooit elf duels lang zonder tegendoelpunt.

Bij PSV stond de Braziliaanse keeper Gomez weer in de goal. Hij keerde terug van een blessure die hij tegen Ajax opliep. Van de 8 duels dat PSV geen goal tegen kreeg keepte hij er 6. Doelman Zoetebier stond de overige duels in de goal.

Eerste goals voor Cocu en Alex

Phillip Cocu scoorde tegen Den Bosch zijn eerste goal dit seizoen in het shirt van PSV. De speler die transfervrij overkwam van Barcelona scoorde in zijn drie vorige seizoenen voor PSV 31 maal. Zijn laatste doelpunt in het rood-wit gestreept scoorde de Eindhovenaar op 29 april 1998. In de halve finale van de beker thuis tegen FC Twente schoot hij vijf minuten voor tijd de 2-1 vanaf de penaltystip binnen.

De middenvelder is wellicht de motor achter het succes van het huidige PSV. Voorafgaand aan dit seizoen gaf geen enkele voetbalkenner (de PSV-supporters uitgezonderd wellicht) een cent voor de kansen van dit PSV, maar met de terugkeer van Cocu blijkt PSV over een super degelijk elftal te beschikken dat praktisch geen moment in gevaar komt. Zonder elke wedstrijd briljant te voetballen zijn de Eindhovenaren nu al acht eredivisiewedstrijden zonder tegentreffer en leidt PSV fier in de Holland Casino Eredivisie.

Ook de Braziliaanse verdediger Alex lijkt een groot aandeel te hebben in de huidige klassering van de Eindhovense trots. Hij fungeert dit seizoen als rots in de branding in de verdediging van PSV. De bonkige verdediger scoorde net als Cocu tegen Den Bosch zijn eerste treffer van het seizoen. Voor Santos scoorde de Braziliaan overigens twaalf keer in twee seizoenen.

150ste duel Andr? Ooijer in het shirt van PSV

Andr? Ooijer speelde tegen FC Den Bosch zijn 150ste duel in het shirt van PSV. De Amsterdammer (volgens PSV supporters de enige goede!) keerde tegen de Boschenaren terug van een blessure die hem geruime tijd aan de kant hield. Hij nam in het hart van de defensie de plaats in van de geblesseerde Wilfred Bouma.

Top ranglijst onveranderd

De top van de ranglijst is na dit weekend onveranderd. PSV won zoals gezegd gedegen met 0-3 van FC Den Bosch, maar ook concurrenten Feyenoord en AZ wonnen hun duels. AZ imponeerde na het UEFA cup duel tegen Auxerre opnieuw. In eigen huis waren ze met 4-0 de baas over FC Utrecht. Feyenoord won met dezelfde cijfers thuis van NAC.

Alleen Luinge was onvoorspelbaar

Scheidsrechter Luinge heeft voorkomen dat de aanwezige toeschouwers een voorspelbare middag beleefden. Het thuispubliek floot hem voor aanvang uit, de supporters uit Eindhoven behandelden hem als een cultheld. Ze klapten hun handen blauw en brachten de arbiter in verband met de gewenste nakende titel. Luinge kon er wel om lachen en deed zijn rek- en strekoefeningen vlak voor het bezoekersvak van PSV. In de 41-ste minuut was de scheidsrechter PSV niet slecht gezind. In een onschuldige actie van Schulp op Lee zag Luinge een overtreding waaruit Farfan de 0-1 aantekende. "Welkom, bij de Luinge-show", zongen de teleurgestelde aanhangers van de thuisploeg minuten lang.

Aan de andere kant onthield Luinge PSV wel twee penalty's. In de 1e helft werd Vennegoor door keeper Van Strien neergehaald en in de 2e helft zag hij een handsbal in het strafschopgebied van Den Bosch over het hoofd. Luinge was ook Oost-Indische doof voor spreekkoren aan het adres van PSV-aanvoerder Van Bommel. "Mark van Bommel breek je been" klonk het de gehele wedstrijd. Het kan Luinge ook niet zijn ontgaan dat de naam PSV in diverse spreekkoren minutenlang aan een dodelijke ziekte werd gekoppeld. In de dertigste minuut verkondigde de stadionspeaker op last van Luinge een wel heel bijzondere boodschap: "Wilt u alsjeblieft ophouden met het gooien van wc-rollen". De oproep was gericht aan enkele kinderen van nog geen tien jaar oud die achter het doel voor wat meer sfeer wilde zorgen.

'83 Cas voor Haemhouts

PSV Online: Inclusief Songs [In de toto divisie...]PSV on Tour: FC DEN BOSCH - PSVDe Mortel On Tour: "Theo heeft een rood-wit-blauw hart"
PSV Zuipsite: Foto's FC Den Bosch - PSVVak OO picture page: FC Den Bosch - PSVVroomshoop on Tour: Foto`s Den bosch-PSV
Acht on Tour: Ook den bosch gaat over de knie

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 65 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.