PSV na rust met ruime cijfers voorbij NAC

31 maart 2018
-
-

PSV heeft zonder veel problemen van NAC Breda weten te winnen. In het Philips Stadion was PSV met 5-1 veel te sterk voor de provinciegenoot. Voor rust zette Marco van Ginkel PSV via een penalty op voorsprong. Na rust kwamen Luuk de Jong en Gaston Periero ook tot scoren en ging de bal twee keer via een speler van NAC in het doel.

PSV begon de eerste minuten wat slap aan de wedstrijd. NAC probeerde via de counter gevaarlijk te worden, maar eenmaal in de buurt van het doel van Jeroen Zoet stond de verdediging van PSV in de weg. Naar mate de eerste helft volgde werd PSV sterker en sterker. Het kreeg ook voldoende kansen om de score te openen.

Die score werd uiteindelijk geopend vanaf de strafschopstip. NAC-verdediger Pablo Mari trok Luuk de Jong onderuit, waarop scheidsrechter Pol van Boekel floot voor een penalty. Die werd door Marco van Ginkel feilloos binnen geschoten. Dat was ook de ruststand.

Na rust begon PSV wederom niet sterk. De eerste grote kans was ook voor NAC toen een voorzet net over Joshua Brenet ging. Thierry Ambrose kwam één-op-één met Jeroen Zoet, maar de keeper kon reddend optreden.

Het duel leek voortijdig beslist te worden toen na bijna een uur spelen Daniel Schwaab een corner van Hirving Lozano verlengde en deze via NAC-speler Umar Sadiq in het doel ging. Enkele minuten later maakte NAC echter de aansluitingstreffer toen Nicolas Isimat de bal in de voeten van Umar speelde en de aanvaller nu probleemloos in het andere doel kon scoren.

Met nog een kwartier te gaan vergrootte PSV de marge weer naar twee toen een corner van PSV opnieuw verlengd werd. Nu kwam deze voor de voeten van Luuk de Jong en hij kon zonder veel problemen de bal hard binnen schieten.

Aan alle illusies kwam voor NAC een eind toen vijf minuten later Steven Bergwijn werd weggestuurd aan de linkerkant. Zijn schot werd door verdediger Karol Mets van richting veranderd, waardoor doelman Nigel Bertrams voor de tweede keer geklopt werd door een ploeggenoot.

Drie minuten later zorgde Gaston Pereiro met de mooiste goal van de avond voor de eindstand. Vanaf de rand zestien krulde hij de bal in de verre hoek en liet Bertrams kansloos.

Marco van Ginkel: 'Na die 3-1 was het wel gespeeld'

Na de gewonnen wedstrijd tegen NAC Breda stond Marco van Ginkel tevreden Fox Sports te woord. Hij reageerde op de opmerking van Toine van Peperstraten dat PSV een heel regelmatige overwinning geboekt had. "Na die 2-0 maken we een foutje en laten we ze terug in de wedstrijd komen, wat onnodig is. Maar na die 3-1 was het wel gespeeld," aldus de aanvoerder van PSV. "We hebben gezien dit seizoen dat NAC tegen de grote clubs uit prima heeft gespeeld. Ze maken het heel klein, het tempo moet dan hoog. We hadden een paar kleine kansjes, maar die maken we niet."

Phillip Cocu: 'Uiteindelijk is het een prima overwinning'

Tegenover Fox Sports gaf Phillip Cocu aan blij te zijn met de overwinning tegen NAC Breda en het spel van PSV. "We wisten dat we met de mogelijkheden die we zouden krijgen dat we daar heel scherp op moesten zijn om dat verschil in goals uit te drukken. Dan krijg je toch een iets makkelijkere avond en is het geloof bij de tegenstander weg. Ze kwamen nog even terug na de 2-1, maar ze konden niet echt aanzetten. Uiteindelijk is het een prima overwinning," aldus Cocu.

[video] Marco van Ginkel: 'Ik had er nog wel een normale goal bij willen maken'

Luuk de Jong: 'Een verdediger moet proberen je niet vast te houden'

Na afloop van de wedstrijd tegen NAC Breda werd Luuk de Jong gevraagd naar het moment bij de penalty. Scheidsrechter Pol van Boekel floot voor een strafschop toen De Jong door NAC-verdediger Pablo Mari onderuit werd getrokken. "Ik denk ook dat het een goede beslissing was. Een moment daarvoor werd ik ook al vast gehouden. Ik heb het gevoel alsof tegenstanders niet meer de voorzet willen weg koppen, maar vooral mij willen verdedigen en proberen vast te houden. Nu kreeg ik hem wel en ik denk ook wel terecht," aldus De Jong. "Je probeert eerst een loopactie te maken dat je niet vast gepakt kan worden. Soms word je echter uit geblokt en grijpen ze je vast, waardoor je een beetje gaat tegenstribbelen om los te komen. Dan ziet het er een beetje uit als een gevecht. Maar ik vind dat een verdediger moet proberen je niet vast te houden en ik denk dat dit overduidelijk een penalty is."

Steven Bergwijn: 'Eerlijk gezegd was ik het vergeten. Ik stond al heel lang op vier gele kaarten'

Steven Bergwijn werd door de NOS na afloop van de wedstrijd gevraagd naar zijn gele kaart, omdat hij op scherp stond en nu de wedstrijd tegen AZ zal moeten missen. "Het is een domme gele kaart. Het was emotie en eerlijk gezegd was ik het vergeten. Ik stond al heel lang op vier gele kaarten. Dit is een leermoment. Maar ik heb vertrouwen in de jongens die het volgende week gaan doen," aldus de aanvaller. "Het was mijn eigen fout. Ik moet gewoon niet reageren. Het is een domme gele kaart en ik moet er van leren."

[video] Spelers vieren overwinning met de supporters

Marco van Ginkel breekt clubrecord met achtste benutte penalty

Met zijn doelpunt tegen NAC Breda heeft Marco van Ginkel een clubrecord verbroken. De aanvoerder van PSV scoorde dit seizoen voor de achtste keer vanaf de strafschopstip en dat is nog nooit eerder in de clubhistorie gebeurd, zo meldt Opta Sports. Het vorige record stond op naam van Ronald Koemand, die in het successeizoen 1987/88 zeven keer via een penalty wist te scoren.

Het Eredivisie record is nog in handen van de Ijslander Alfred Binnbogason. In het seizoen 2013/14 benutte hij voor SC Heerenveen tien penalty's.

[video] Marco van Ginkel: 'Uiteindelijk hebben we het goed gedaan'

Verschil met Ajax blijft nog steeds zeven punten

Lange tijd kon PSV hopen dat het na vandaag uitliep op Ajax. Door een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar wist Ajax in de laatste minuut echter alsnog te winnen tegen FC Groningen. Daarom is het verschil tussen de twee ploegen nog altijd zeven punten met nog vijf wedstrijden te spelen. Het verschil in doelsaldo is nu +7 in het voordeel van Ajax.

15  5 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.60. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.