21 augustus 2018
-
Champions League
-

PSV heeft een eerste stap gezet richting de groepsfase van de Champions League. De uitwedstrijd tegen BATE Borisov werd met 2-3 gewonnen. Nadat PSV al snel op achterstand kwam, zorgde Gaston Pereiro via een strafschop voor de gelijkmaker. Hirving Lozano zette PSV na rust vervolgens op voorsprong. In de slotfase leek PSV die zege te verspelen na een fout van Zoet, maar een minuut na de gelijkmaker kopte Donyell Malen de 2-3 winnen.

PSV begon erg zwak aan de wedstrijd. Na 30 seconden kreeg BATE Borisov al een goede kopkans en na een paar minuten werd een doelpunt van de Wit-Russen afgekeurd wegens buitenspel. Na 9 minuten kwam BATE echter alsnog op voorsprong toen de verdediging van PSV wederom niet goed stond en de bal van dichtbij binnen geschoten kon worden.

PSV kon daar weinig tegenover stellen en het leek dan ook wachten op meer treffers voor de Wit-Russen. Met het nodige kunst en vliegwerk wist de achterhoede te voorkomen dat er meer doelpunten vielen en langzamerhand werd de ploeg van Mark van Bommel ook iets sterker.

Toch was het vrijwel uit het niets dat PSV opeens een strafschop kreeg na een handsbal van een van de verdedigers. Het buitenkansje werd door Gastón Pereiro verzilverd en daardoor kantelde de wedstrijd volledig. Een kopbal van Hirving Lozano werd door de doelman van BATE Borisov fantastisch uit het doel gered, terwijl een kopbal van Luuk de Jong op de lat belandde.

Na rust kwamen de Wit-Russen iets beter uit de startblokken, maar al snel kreeg PSV weer de overhand op het veld. De Eindhovenaren kregen ook kans op kans en na iets meer dan een uur spelen ging een schot van Hirving Lozano dan ook buiten bereik van de doelman in de verre hoek in het doel.

Ook daarna bleef PSV de sterkste ploeg en kreeg het volop kansen om het tweeluik al vroegtijdig te beslissen. De grootste kans was voor aanvoerder Luuk de Jong, die via een uitstekende steekpass van Steven Bergwijn alleen voor de keeper werd gezet. De spits schoot echter veel te gehaast, waardoor de bal hoog over ging.

De aloude voetbalwet 'als je zelf niet scoort, valt ie aan de andere kant' leek ook bij PSV het geval toen BATE Borisov werkelijk uit het niets twee minuten voor tijd op gelijke hoogte kwamen. Jeroen Zoet ging flink in de fout door een bal voor de voeten van Alexander Hleb te stompen. Het schot van de middenvelder leek bovendien ook houdbaar, maar ging toch in het doel.

De Wit-Russen konden echter nog geen minuut genieten van hun gelijkmaker, omdat vrijwel direct na de aftrap Angeliño weer naar voren stormde en weer een voorzet op maat gaf. De bal van de Spanjaard belandde op het hoofd van de net ingevallen Donyell Malen, die de bal door de benen van de doelman in het doel kopte.

In blessuretijd kreeg BATE Borisov vervolgens weer een goede kans. Nadat Zoet in eerste instantie redding wist te brengen, werd de rebound vervolgens hoog over geschoten. Aan de andere kant was Mauro Júnior ook dicht bij een treffer, nadat ook hij op uitstekende wijze door Bergwijn voor de keeper werd gezet. De doelman kon nu echter wel redding brengen.

In blessuretijd was er bovendien nog een curieus moment met Jordan Teze. De verdediger gooide toen het spel stil lag vanaf de reservebank een tweede bal in het veld.
Teze kreeg daarvoor een gele kaart en had zo al een kaart te pakken voordat hij überhaupt een minuut in het eerste elftal van PSV gespeeld heeft. Het zorgde er echter niet voor dat de vreugde aan de kant van PSV minder was toen uiteindelijk werd afgefloten.

Donyell Malen: 'Altijd lekker als je uit je eerste balcontact kan scoren'

Na de wedstrijd tegen BATE Borisov kreeg Donyell Malen de vraag of hij het zijn eerste balcontact was toen hij de bal binnen kopte. "Ja, volgens mij wel. Het is altijd lekker als het je eerste is en dan meteen scoren," aldus de matchwinner. "Ik stond net in het veld en toen scoorden hun. Als je dan die 2-3 kan maken, is dat mooi."

Malen ging verder: "We hadden veel kansen. We speelden ook wel goed, maar dan op momenten. Als we hun counter konden counteren. Toen stonden we vier tegen drie of soms zelfs vier tegen twee. We hebben niet elke kans benuut, maar wel gelukkig gewonnen."

De aanvaller is blij dat Mark van Bommel de jonge spelers volop kansen geeft. "Het is mooi. We werken allemaal hard, ook in de jeugd. Het is zeker mooi dat ook de jonkies hun doelpunt mee kunnen pakken," gaf hij aan.

[video] Donyell Malen: 'Mijn telefoon staat in de fik'

Mark van Bommel: 'Dit zijn hele mooie wedstrijden als je dit wint'

In gesprek met Veronica gaf Mark van Bommel aan niet blij te zijn hoe zijn ploeg aan de wedstrijd begon. "We begonnen heel slecht. De eerste 15, 20 minuten was het slechtste wat ik dit seizoen gezien heb van ons," aldus Van Bommel. "Totaal onder de indruk van de tegenstander en hun manier van voetballen. Wij konden daar niet mee omgaan en waren niet ons zelf. We kregen een verdiende goal tegen. Het was ook wachten op een goal."

De trainer ging verder: Dan moet je toch voor rust proberen te zorgen. In de voorbereiding op deze wedstrijd hebben we aangegeven dat de sleutel lag om van binnen naar buiten te gaan. Dat doe je dan een of twee keer. Daar valt die penalty ook uit en in een keer heb je het gevoel weer, alsof je met een toverstafje zwaait. Dat is heel moeilijk te omschrijven."

Ook na rust had Van Bommel het nodige an te merken op zijn ploeg. "In de tweede helft doe je je echt tekort. Daarin moet je veel meer goals maken," gaf hij aan. "Als je dan niet die 3-1 maakt, kan die 2-2 vallen. Maar die reactie daarna, dat je 3-2 maakt, is echt heel mooi."

Van Bommel kreeg de opmerking dat het net een achtbaan was hoe het op en neer ging en het een vuurdoop was voor het trainersvak. "Dit leer je niet op een cursus wat er allemaal in zo'n wedstrijd gebeurd. Je moet de juiste keuzes maken, de spelers proberen te begeleiden, in de rust moet je de juiste dingen zeggen. Dit zijn hele mooie wedstrijden als je dit wint," zei hij daarover.

[video] Jorrit Hendrix: 'Als je naar de statistieken kijkt, zie je dat weinig ploegen hier winnen'

[video] `Ik hoefde er maar tegenaan te lopen`

Luuk de Jong: 'Het zat ook niet mee vandaag'

Op Veronica kreeg Luuk de Jong de opmerking dat het niet zijn avond was met de kansen die hij gehad heeft tegen BATE Borisov. "Ik wil altijd scoren. Het zat ook niet mee. Een kopbal op de kruising en bij die afwerking op het laatst had ik gewoon meer tijd, daar moet ik meer rust pakken," reageerde hij daar op. "Ik wilde schieten, maar hij stuit dan net iets op waardoor hij omhoog schiet. Dan moet ik rustig aan doen en dat neem ik me zeker kwalijk. Ik ben blij dat we met het hele team hard gewerkt hebben en die overwinning eruit gesleept hebben."

De aanvoerder kreeg de vraag of PSV het volgende week gaat afmaken met een doelpunt van hem. "We moeten het gewoon afmaken. Wie die goal maakt is niet belangrijk, als we het maar afmaken thuis en dan doorgaan naar die groepsfase," gaf hij aan.

[video] Malen zelfverzekerd na winst: ''Dit gaan we niet meer weggeven''

[video] Viergever geniet van inbreng jeugd bij PSV: ''Moeten ze langer hier houden''

15  3 0-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.57. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.