Zwaarbevochten 0-2 overwinning in Arnhem

21 november 2004
-
-

PSV heeft ook de lastige wedstrijd in Arnhem winnend af kunnen sluiten. De ploeg won uiteindelijk met 0-2 door treffers van Sibon en Beasley. Halverwege de tweede helft werd het duel door de scheidsrechter vanwege spreekkoren aan de kant van Vitesse een kwartier stilgelegd.

Vitesse begon heel goed aan de wedstrijd. Het drukte PSV terug en creerde zich een aantal mogelijkheden. Gomes moest al heel snel knap redden op een kopbal om een vroege achterstand te voorkomen. Naarmate de eerste helft vorderde kwam PSV onder de druk van Vitesse uit en werd het een gelijkopgaander duel. Terwijl Vitesse Peter van den berg verloor met een blessure gebeurde datzelfde aan de andere kant met Vennegoor of Hesselink. Bij een verdedigende actie in het eigen strafschopgebied kwam hij lelijk ten val en blesseerde hij zijn schouder fors.

De tweede helft verliep beter voor PSV. Park en Beasley raakten nog de paal, maar het was invaler Sibon die PSV op voorsprong bracht. Een vrije trap van hem werd van richting veranderd en verdween daardoor in de goal achter Jevric.

Vlak daarna liep de frustratie aan Arnhemse zijde op. Dingsdag gaf Sibon een elleboogstoot en moest met rood van het veld. Coach Bos was witheet en de tribune nam dat over. Na aanhoudende spreekkoren richting Bossen besloot die het duel voor een kwartier stil te leggen.

Het stilleggen van de wedstrijd had gelukkig geen invloed op PSV. Na de hervatting gaf PSV de controle geen moment meer weg en leek en het geloof bij Vitesse een beetje weg. PSV kwam ver in blessuretijd zelfs nog op 0-2 toen Beasley via een counter de score verdubbelde.

Bekijk voor een verslag van minuut tot minuut het uitstekende live verslag van Celinefan hieronder via de link naar het scorebord.

10e duel op rij zonder tegendoelpunt

Het eigen record van PSV is allang aan diggelen en nu is PSV ook hard op weg naar het alltime record van aantal duels achtereen zonder tegendoelpunt. Dat is in handen van Ajax dat in het seizoen 1970/71 1082 minuten (11 duels en 92 minunten over 2 duels) achtereen zonder tegendoelpunt was. De competitiewedstrijd van PSV in Arnhem was de tiende van PSV zonder tegendoelpunt. PSV is met 930 minuten zonder tegentreffer het Ajax van de jaren 90 al voorbij en staat inmiddels op de tweede plaats op de alltime ranking voor achtereenvolgende duels zonder tegentreffer. Als PSV nog 153 minuten de nul houdt, gaan ze ook het Ajax van de jaren 70 voorbij.

PSV 20 competitieduels op rij ongeslagen

PSV is nu al 20 competitieduels op rij ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 28 maart. Toen werd verloren van Willem II in Tilburg (3-1).

Wederom staking bij wedstrijd PSV

De wedstrijd Vitesse-PSV heeft enkele minuten stilgelegen in verband met spreekkoren van Vitesse-supporters aan het adres van scheidsrechter Bossen. Naar aanleiding van een rode kaart op advies van vierde official Wiedemeijer voor verdediger Dingsdag voor slaan van Sibon werd er onder meer "Bossen is de hoer van PSV" gezongen. De spreekkoren waren hatelijk en op de man gericht dus staakte Bossen de wedstrijd. Na de rode kaart stookte een withete Vitesse trainer Edward Sturing het vuurtje op. "Lekker PSV h?, lekker PSV". Later gaf hij wel toe dat de rode kaart terecht was.

Hiddink: 'Niet roomser zijn dan de paus'

Beide trainers waren al even eenduidig met hun mening over de beslissing van arbiter Bossen om het duel een kwartier te staken. "Begrijp me niet verkeerd", aldus Hiddink. "We moeten zeker niet alles tolereren. Maar soms moet je als scheidsrechter misschien voor even doof houden. Ik was natuurlijk met de wedstrijd bezig, maar ik was echt verrast dat hij van het veld afstapte. Ik vind dat we er alles aan moeten doen om de normen en waarden ook rond voetbalduels te handhaven. Maar we moeten ook niet roomser dan de paus zijn. Toch?". Sturing: "Daar ben ik het helemaal mee eens". Ook manager voetbalzaken van Vitesse vond het staken 'zwaar overdreven' en denkt dat het een achterliggende gedachte heeft: "Ze willen de aandacht verleggen naar andere clubs en niet alleen Den Haag," aldus Jan Streuer.

Oud-Vitesse aanvoerder Marc van Hintum is het hier niet mee eens. "Een top-coach als Hiddink hoort altijd achter een dergelijke beslissing van een scheidsrechter te staan. Belachelijk dat Hiddink deze terechte beslissing in twijfel trekt. Het gescheld van de Vitesse-aanhang kon absoluut niet", aldus van Hintum.

Voorsprong op Feyenoord groeit

Met de winst in Arnhem heeft PSV weer een goede stap gezet richting het kampioenschap. In de eigen Kuip verloor Feyenoord vanmiddag namelijk van FC Groningen: 1-2. De voorsprong van PSV op Feyenoord groeit hiermee tot negen punten. De meest nabije concurrent blijft AZ, dat gisteren wel won en vijf punten minder heeft dan de Eindhovenaren.

Dingsdag: 'Hiddink be?nvloedt Wiedemeijer'

Michael Dingsdag hekelt in de GPD bladen het gedrag van Hiddink nadat hij buiten het gezichtsveld van arbiter Ruud Bossen, maar recht in het gezicht van de vierde official Wiedemeijer, Gerald Sibon een klap in het gezicht gaf. "Die vierde offical heeft normaal gesproken al moeite om de trainers in bedwang te houden. Volgens mij heeft het ook te maken met de technische staf van PSV. Hiddink springt op en de vierde man laat zich be?nvloeden. Andersom was dit niet gebeurd. In de eerste helft zag hij die penalty ook al niet", aldus de verdediger, verwijzend naar een overtreding van PSV-spits Jan Vennegoor of Hesselink in zijn eigen strafschopgebied tegenover Igor Gluscevic. "En dan zie ik ook geen vlagsignaal van een grensrechter."

PSV.supporters.nl Scorebord

Uitslag: 0-2 (0-0)

0-1 Gerald Sibon ('56)
0-2 DaMarcus Beasley ('89)

Opmerkelijk: Duel werd 15 minuten stilgelegd vanwege spreekkoren van de Vitesse fans

Heurelho Silva Gomes

'35 Gerald Sibon voor Jan Vennegoor of H.

Opstelling Vitesse

Fr?nkelAmoah

HofsJanssenKnopperYakubu

JansenDingsdagVan den BergVreven

Jevric

'30 Glusevic voor Van den Berg

Vroomshoop on Tour: Foto`s Vitesse-PSVVites.nl: Fotoverslag Vitesse - PSVPSV Zuipsite: Foto's Vitesse - PSV (+ filmpje)
De Mortel On Tour: Eigen vervoer = altijd leukVitesse1.nl: Foto's Vitesse - PSV 0-2

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 51 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.