Vervelende kerst voor PSV: 0-2 nederlaag

18 december 2004
-
-

PSV gaat een vervelende kerst tegemoet. De laatste drie duels werd niet gewonnen en de voorprong in de competitie ging daardoor geheel verloren. En dat na een even uitstekend als verrassende eerste seizoenshelft. Net als tegen Feyenoord was PSV ook tegen Roda JC duidelijk de betere ploeg in de eerste helft. De ploeg verzuimde alleen om bij de eindpass en de afwerking op de goal zuiverder te zijn, waardoor het nog 0-0 stond. De ploeg wachtte echter geduldig op de goal.

Waar PSV eerder dit seizoen vaak geluk mee had, zat het nu tegen. In de 43ste minuut was Kon? Alex te slim af. Die probeerde met een sliding er nog iets van te redden, maar hij tikte Kon? aan. De Braziliaan moest vervolgens met rood van het veld. Bijna een minuutje later werd het nog erger. Bodnar schoot van ruim 20 meter een vrije trap fantastisch in de hoek, onhoudbaar voor Gomes.

PSV moest vervolgens in de tweede helft met 10 man op zoek naar de gelijkmaker. Roda JC was al de gehele eerste helft aan het tijdrekken, tevreden als ze waren met de 0-0. Dat ging de tweede helft uiteraard gewoon door. Via de counter waren ze af en toe zeer gevaarlijk tegen de tien van PSV.

PSV bleef echter ook gevaarlijk. Tegen een overmacht van verdedigers cre?erde de ploeg toch nog een behoorlijk aantal kansen. Gebrek aan zuiverheid in de laatste pass en een goed keepende Roda JC doelman voorkwamen echter de gelijkmaker en zorgde voor een einde van het jaar in mineur van PSV.

Bekijk het live verslag nog eens van minuut tot minuut van Celinefan via de link hieronder naar het scorebord.

Roda JC wint voor 2e keer dit jaar in Eindhoven

Als trainer van Roda JC verloor Wiljan Vloet nog nooit in Eindhoven. In 2002 werd het 0-0 en vorig seizoen won Roda met 1-2 door doelpunten van Arouna Kon? en Cristiano. De laatste nederlaag van PSV in eigen stadion was 2 weken later tegen Feyenoord. Daarna volgde een mooie reeks van 10 achtereenvolgende thuiszeges met dit seizoen zelfs slechts ??n tegendoelpunt in eigen huis. Roda JC maakte daar echter hardhandig een einde aan met de 0-2.

PSV komt met 10 man niet tot scoren; rode kaart breekpunt

De rode kaart aan het einde van de eerste helft bleek het breekpunt van de wedstrijd. Tot dan toe had PSV het duel onder controle, al was Roda JC met regelmaat gevaarlijk. Het was juist Alex, die zo'n uitstekend seizoen draaide tot nu toe, die een vervelende kerst zal moeten doormaken. Hij zat mis bij een actie van Kone en raakte hem vervolgens. Van Sichem gaf hem rood vanwege het doorhalen van een doorgebroken speler, een terechte beslissing al wordt die niet altijd gegeven. De goal uit een vrije trap van Roda zorgde dat de wedstrijd vervolgens op slot ging.

PSV toch winterkampioen; voorsprong loopt wel terug

PSV moet door de nederlaag de koppositie in de eredivisie en dus het winterkampioenschap met AZ delen. De beide ploegen hebben evenveel punten en hetzelfde doelsaldo (+33). De reglementen van de KNVB schrijven voor dat er vervolgens niet gekeken wordt naar het aantal gescoorde doelpunten. In een soortgelijke situatie aan het einde van het seizoen zou een beslissingswedstrijd nodig zijn voor het kampioenschap. Alleen dankzij de A staat AZ momenteel eerste.

De voorsprong op Ajax loopt wel terug, PSV heeft nog vijf punten meer dan Ajax en 11 punten voorsprong op Feyenoord.

Stand op de ranglijst:
1. AZ 17 13 3 1 42 44-12
2. PSV 17 13 3 1 42 42-10
3. Ajax 17 11 4 2 37 41-17
4. Feyenoord 17 9 4 4 31 42-23

Afellay lichtpuntje bij PSV

Een lichtpuntje bij PSV was het spel van Afellay. De jongeling had dit seizoen nog geen minuut in het eerste elftal van PSV gespeeld, maar deed het na zijn blessure goed in het tweede elftal. Door de blessures van Vogel en De Jong koos Hiddink voor Afellay. Hij liet zien op het middenveld zijn verdedigende taken niet te verwaarlozen. Af en toe had hij een goede pass of actie naar voren, waaronder een weergaloze actie na een paar minuten waarbij hij diverse Roda spelers liet staan maar zijn eindpass helaas de mist inging. Het rendement aanvallend had iets hoger gemogen, maar hij gaf zeker aan in dit elftal mee te kunnen en voor iets extra's te kunnen zorgen.

Vlak na rust werd hij gewisseld voor Sibon om voorin meer druk te kunnen zetten.

Hiddink teleurgesteld over eerste nederlaag

Guus Hiddink was na afloop uiteraard teleurgesteld over de eerste nederlaag van het seizoen, in eigen huis nog wel. "Ik vond dat we het eerste half uur heel goed naar de kansen speelden. Het waren niet echt grote kansen en ik vond dat de keeper uitstekend werk verrichtte. Maar dan nog moet je scoren. Je weet dat als je tegen een ploeg als Roda, die een goede counter hanteert, die kansen niet afmaakt, het moeilijker wordt. Als je scoort, moeten ze uit hun schulp raken. Nu speel je hun counterspel in de kaart."

"Vervolgens moesten we in de tweede helft overal ??n op ??n gaan spelen. Dan wordt het per definitie moeilijk, omdat ze graag leunen en voorin de kwaliteiten hebben om het ons lastig te maken. Maar we waren zelf niet scherp genoeg in de uitvoering. Dat je dan verliest, dat is dan zo en dat komt zo voor de kerst slecht uit."

'76 Colinet voor Van Dessel

eerselontour.tk: Foto's PSV-RodaVroomshoop on Tour: Foto's PSV-Rodarodajcfans.nl: Foto's PSV - Eindhoven
rodajc.nl: Foto Momenten .... PSV - Roda JCPSV.nl: Fotoverslag van PSV - Roda JC sv-online.info: Foto's PSV - Roda JC
rodaworld.nl: Fotoverslag PSV - Roda JCPSV Zuipsite: Foto's Nederland - DuitslandPSV on Tour: PSV - Roda JC
De Mortel On Tour: Kone's geslaagde sollicitatie

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.