PSV wint, met dank aan de scheids

2 februari 2005
-
-

In een duel waarin PSV nauwelijks een kans weggaf aan RBC won PSV uiteindelijk in het Philips Stadion met 4-1. In de carnavaleske wedstrijd mocht PSV scheidsrechter Van der Hilst danken. Zonder de scheidsrechter had PSV het in de tweede helft ook wel uit moeten kunnen spelen gezien het spelbeeld. Maar door de scheidsrechter werd het erg makkelijk gemaakt.

PSV gaf geen kans weg in de eerste helft. De verdediging speelde soeverein. Aanvallend was het allemaal niet hoogstaand. De ploeg creerde zich veel te weinig kansen en had te weinig tempo in het spel.

Wel kreeg het tot twee keer toe een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Van Bommel en Ooijer faalden echter jammerlijk van de penaltystip. Beide inzetten waren niet zuiver genoeg en werden gestopt door de uitstekend keepende Aerts.

In de tweede helft werd de ban gebroken door een fout van de scheidsrechter. Mocht PSV al niet klagen met de eerste twee penalties, de derde was er geen. Beasley werd buiten het strafschopgebied aangeraakt. Juist deze penalty werd scherp benut door aanvoerder van Bommel. Tegelijkertijd moest Fleur door de actie met zijn tweede geel van het veld. RBC werd daardoor gedecimeerd tot 10 man en zou direct kansloos zijn.

PSV kreeg vervolgens meer ruimte. Het was dezelfde Van Bommel die na vrijlopen Beasley kon aanspelen. Die benutte de ruimte goed en stelde van Bommel in staat diagonaal in te kunnen schieten voor de 2-0.

Een kwartier daarna kreeg RBC nog een spaarzame kans door blunderen in de verdediging van PSV, Guyt scoorde prompt de aansluitingstreffer voor de 10 uit Roosendaal.

Spanning kwam er echter nooit. Vlak daarna had Van der Hilst het lef ook nog een vierde penalty te geven aan PSV. Een volledig terechte overigens. Vennegoor of Hesselink mocht eindelijk naar de strafschopstip om weer een doelpunt aan zijn totaal toe te voegen. dat deed hij zonder problemen. Daarmee zette hij PSV op 3-1.

Overigens was de scheidsrechter vervolgens volleidg in de war, want hij gad RBC op een gevaarlijke plaats net buiten het strafschopgebied een vrije trap voor hands, terwijl het hands gemaakt werd door de RBC aanvaller.

De 4-1 volgde vervolgens nog door een goal van De Jong zes minuten voor tijd. Daarmee zorgde de ploeg opnieuw voor vier treffers en een ruime overwinning.

bekijk het verslag van minuut tot minuut via de link hieronder naar het scorebord.

PSV mist twee van de vier (!!) penalties

In een bizarre wedstrijd kreeg PSV maar liefst 4 penalties van scheidsrechter Van der Hilst. Volgens de Canal+ verslaggever kreeg Ajax in 1998 tegen De Graafschap ook eens vier penalties.

Bij een 0-0 stand misten Van Bommel en Ooijer beiden een penalty om PSV op voorsprong te zetten. De penalties waren terecht, maar zouden door weinigen gegeven zijn.

Na rust kwam er zelfs nog een derde, een misser van de scheidsrechter. Beasley werd vlak buiten het strafschopgebied geraakt. Fleur moets er daarom ook nog eens af met zijn tweede gele kaart. Van Bommel schoot de derde vervolgens wel onberispelijk in.
Tot hilariteit van velen kreeg PSV zelfs nog een vierde ppenalty. Die werd zuiver benut door topscorer Vennegoor of Hesselink.

Geen geschorsten in duel tegen AZ

De vier belangrijke basisspelers Van Bommel, Bouma, Ooijer en Vogel waren zorgvuldig om tegen RBC geen kaart op te lopen. Allevier stonden zij op scherp voor dit duel. Een kaart had hun de topper tegen AZ gekost.

Van Bommel voorkomt rode kaart Fortes Rodriguez

Mark van Bommel voorkwam op het einde van het duel tegen RBC dat Fortes Rodriguez er met zijn tweede gele kaart van af zou moeten. De verdediger van RBC kwam wel erg scherp inglijden en om zich te beschermen sprong Van Bommel over de inkomende Fortes. De scheidsrechter greep direct naar zijn gele kaart. Wild gebarend maakte Van Bommel echter duidelijk dat er niets aan de hand was en dat hij niet geraakt was. Van der Hilst bedacht zich vervolgens na de overtuigende reactie van Van Bommel. In een reactie na afloop liet de aanvoerder weten dat er absoluut geen sprake was van een overtreding, dus zeker geen gele kaart. Om een risico op een blessure te voorkomen liet hij zich alleen over de inglijdende Fortes vallen.

Van der Hilst koel en gedecideerd over vier strafschoppen

Op een wijze waarop alle scheidsrechters de media te woord zouden moeten staan, stond van der Hilst in een interview de verslaggever van Canal+ te woord. De scheidsrechter liet weten de protesten van de RBC spelers te begrijpen. "Dat had ik zelf ook gedaan" aldus de scheidsrechter. Twijfels over de gegeven penalties had hij niet en hij legde uit waarom. Alleen de derde penalty was in zijn ogen zeer dubieus. Hij moest daarbij echter afgaan op de assistent scheidsrechter om te bepalen of de overtreding er binnen of er buiten was.

Van der Hilst liet daarbij weten inderdaad getwijfeld te hebben over de tweede gele kaart van Fortes. Mede door de directe reactie van Van Bommel nam de scheids de tijd en besloot dat het geen gele kaart behoefde te zijn omdat Fortes vanwege het gladde veld doorgleed en erg geen opzet in de actie hoefde te zitten.

'62 Guyt voor Luijten

PSV on Tour: PSV - RBC (PENALTY !!!)Acht on Tour: 4 goals 4 penaltys wat heeft PSV met 4 ?!
PSV Zuipsite: Foto's PSV - RBC RoosendaalVroomshoop on Tour: Foto`s PSV-RBCPSV Online: PSV-RBC: 4-1
eerselontour.tk: Eersel on Tour

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.