30 oktober 2022
Philips Stadion
ESPN

Probleemloze zege voor PSV in eigen huis tegen NEC; image source: Pro Shots

PSV heeft in het Philips Stadion opnieuw weten te winnen. Het competitieduel tegen NEC eindigde in een 3-0 zege. Anwar El Ghazi, Luuk de Jong en Noni Madueke zorgden voor de doelpunten.

PSV begon uitstekend aan de wedstrijd en kreeg na enkele minuten al een grote kans. Uit een voorzet van Cody Gakpo kon Anwar El Ghazi inkoppen, maar hij zag zijn poging gekeerd worden. In de openingsfase was het vooral El Ghazi die vaak bij een aanval betrokken was, maar zijn voorzetten waren vervolgens te slordig. De aanvaller was echter uiteindelijk wel degene die na ruim een kwartier de score opende. Uit een nieuwe voorzet van Gakpo schoot hij de 1-0 binnen.

In de eerste helft was het PSV dat constant aan de bal was. NEC trok zich massaal terug, waardoor het voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij lastig was om tot kansen te komen. Nadat een paar mogelijkheden waren gemist leek Luuk de Jong vlak voor rust met zijn hoofd voor de 2-0 te zorgen. Het zorgde echter voor flinke protesten aan de kant van NEC vanwege een vermeede overtreding. Na minutenlang bestuderen werd het doelpunt uiteindelijk afgekeurd door de VAR. Niet vanwege een overtreding, maar vanwege buitenspel van Gakpo.

PSV ging de rust in met een 1-0 voorsprong. Vrijwel direct in de tweede helft ging de bal op de stip na een overtreding op Xavi Simons. Opnieuw keek de VAR er echter lang naar en ondanks dat er sprake was van een duidelijke overtreding werd scheidsrechter Van den Kerkhof echter naar de zijkant geroepen. De scheidsrechter bleef echter bij zijn beslissing en De Jong kon eenvoudig de 2-0 binnen schieten.

Het spel werd vervolgens wat slordiger. De ploeg ging wel op zoek naar een derde treffer en kreeg ook wat mogelijkheden, maar het was net niet scherp genoeg. Het zorgde er dan ook voor dat NEC vanuit het niets een enorme kans kreeg toen vanuit de kluts de bal opeens vrij voor het inkoppen was. Márquez leek echter te schrikken van de kans en kopte naast.

Vlak voor tijd viel dan de definitieve beslissing. Na een uitstekende aanval die door invaller Noni Madueke werd opgezet was het de Engelsman zelf die na een steekpass van Gakpo voor de 3-0 zorgde. In blessuretijd kreeg NEC nog wel een kans, maar met een uitstekende redding wist Walter Benítez voor de tweede keer deze week de nul te houden en waren de drie punten voor PSV een feit.

Cody Gakpo: 'We hebben de week nu mooi af kunnen sluiten'

In gesprek met ESPN keek met een goed gevoel terug op de wedstrijd tegen NEC. "De week begon vervelend in Groningen, waar we punten hebben verloren", aldus Gakpo. "Je weet dat het tegen Arsenal lastig gaat worden, maar daar hebben we goed gespeeld en gewonnen. We hebben de week nu mooi af kunnen sluiten. Het kostte veel kracht, maar we hebben wel gewonnen."

Het lukte PSV ook weer om de nul te houden. "We weten dat dit een verbeterpunt is van het team en we proberen hier elke wedstrijd weer beter in te worden", zo gaf hij aan. "Vaak zijn we er wat ongelukkig in, maar het is fijn dat we nu twee keer achter elkaar de nul houden."

Gevraagd werd aan de aanvaller wat het voor hem anders maakt dat Luuk de Jong ook weer speelt. "De lange ballen gaan niet meer naar mij", zei hij daar lachend op. "Luuk is fantastisch in de lucht en hij leidt de verdedigers af. Ik krijg daardoor meer ruimte dan normaal. Hij is een heel ervaren spits, waar wij veel aan hebben en dat laat hij vandaag ook weer zien."

Luuk de Jong: 'We hebben op een goede manier deze wedstrijd gewonnen'

Luuk de Jong was in gesprek met ESPN tevreden over de zege tegen NEC. "We hebben als team goed samengespeeld met drukzetten. NEC heeft weinig mogelijkheden kunnen creëren", aldus De Jong. "In de eerste helft hebben we zelf ook niet veel grote kansen kunnen creëren, maar we hebben wel gedomineerd en hebben op een goede manier deze wedstrijd gewonnen."

Gevraagd werd hoe fit de spits nu is na zijn blessure. "Ik heb nu zestig minuten gespeeld. We hebben donderdag weer een wedstrijd en het is even afwachten wat we daar gaan doen, maar ik verwacht dat ik weer gewoon negentig minuten kan spelen", zo gaf hij aan. "We zullen donderdag goed af moeten wegen wat we gaan doen, want zondag is er ook een belangrijke wedstrijd. Daar zullen we keuzes over moeten maken."

In de eerste helft zag PSV een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel, maar daar was de spits het niet mee eens. "Cody stond buitenspel, maar die verdediger neemt de bal mee naar de zijkant in plaats van dat hij van zijn voet afschampt", zei hij daarover. "Daarna nam Cody de bal af en zette hij em voor. Dat zei ik ook tegen de scheidsrechter, maar hij zei dat de regel weer is aangepast."

Ruud van Nistelrooij: 'Het was stabiel en professioneel'

In gesprek met ESPN keek Ruud van Nistelrooij redelijk tevreden terug op de wedstrijd. "We waren niet supergoed", aldus Van Nistelrooij. "Ik ben tevreden over hoe we stonden en aan de wedstrijd begonnen. De kansen die daaruit voor kwamen, de eerste goal die we maakten en de druk opvoerden naar de tweede goal. Dat was positief, maar daarna was het niet groots. Wel stabiel en professioneel."

Aan het eind van de eerste helft werd een doelpunt van PSV afgekeurd. Bij de protesten voorafgaand aan die beslissing kreeg de trainer van NEC geel. Van Nistelrooij probeerde dat echter te voorkomen. "Dat kun je als vierde official ook wel oplossen met de trainer. Je hoeft niet meteen te roepen om een gele kaart. Dat is een beetje kinderachtig", zo gaf hij aan.

Gevraagd werd aan de trainer of hij spelers donderdag rust gaat geven tegen Bodø/Glimt. "We gaan met z'n allen naar Noorwegen. Iedereen gaat mee. Daar maken we pas de keuze wie er wel en niet speelt", zei hij daarover. "Natuurlijk zullen we er wel naar gaan kijken. Dat is logisch, maar dat doen we altijd. We gaan proberen die wedstrijd te winnen en daarna kijken we naar de laatste week van de eerste seizoenshelft."

Martin van den Kerkhof: 'De verdediger van NEC had de bal niet onder controle'

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof werd in gesprek met ESPN gevraagd naar drie beslissingen die hij genomen had tijdens de wedstrijd. Bij de 1-0 van Anwar El Ghazi zou Luuk de Jong mogelijk hinderlijk buitenspel hebben gestaan. "Wij moeten kijken of Luuk de Jong in het zicht van de keeper staat", aldus Van den Kerkhof. "Daarbij is de afstand tot de keeper van belang en of hij echt direct in de lijn stond. Ik ben het eens met de VAR dat hier voldoende afstand tussen zat en Jasper Cillessen constant zicht op de bal had."

De meest discutabele beslissing was om vlak voor rust een doelpunt van De Jong af te keuren. "Die regel is in augustus gewijzigd. Als een verdediger de bal niet onder controle heeft, is er geen sprake van een nieuwe situatie. Dan ga je terug naar het moment waarop de bal gespeeld wordt en dan staat Gakpo buitenspel", zo gaf hij aan. "Het is de vraag of hij de bal onder controle heeft of alleen maar toucheert. Wij vinden dat laatste, dus buitenspel."

Vlak na rust kreeg PSV een strafschop, maar Van den Kerkhof werd door de VAR naar de zijkant geroepen. "In het veld had ik al direct het vertrouwen dat ik de goede beslissing nam. Dat zie je ook aan de reacties van de spelers", zei hij daarover. "De VAR wilde toch dat ik kwam kijken, omdat de verdediger mogelijk de bal speelde. De richtlijn is wel nog steeds dat er sprake moet zijn van een honderd procent fout, maar daar kijken we dan samen naar. Als scheidsrechter heb ik de eindverantwoordelijkheid en gezegd dat ik bij mijn beslissing bleef."

Noni Madueke zorgt tegen NEC voor jubileumtreffer

Het doelpunt van Noni Madueke was voor PSV een jubileumtreffer. De 3-0 van de Engelsman was het 3000ste doelpunt van PSV in het Philips Stadion in de Eredivisie. Het Eindhovens Dagblad zocht uit dat clubicoon Coen Dillen in 1956 de eerste treffer maakte, terwijl ook Jung-Moo Huh (1000ste doelpunt, 1982) en Mateja Kežman (2000ste doelpunt, 2001) de recordboeken hebben gehaald.

'71 Bruijn voor Tavsan

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.82. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

Graag met Branthwaite in de basis,

En @Rups, ik heb speciaal nav jouw posts nog naar Kees Jansman na PSV - Arsenal zitten kijken. Hij zat helemaal onderuit in zijn stoel. Waarschijnlijk had hij zijn middagdutje niet gehad :)
+2/-0

Ik word altijd blij als ik namen als Van de Kerkhof zie als scheidsrechter.fijne grijze muis scheidsrechter zonder gekke fratsen
+3/-0

Ik moet dit soort dingen niet zeggen vooraf. Maar goed, het was met name de VAR die de hoofdrol naar zich toe trok. Fijn dat Kerkhof niet overal in mee ging. Het motto van 100 % fout is nog steeds lastig voor sommige varren die graag in de kijker staan…
+1/-0

Var is met name irritant... dat zagen wij donderdagavond en vanmiddag weer. Alle spontaniteit is weg.
+1/-0

Gewoon ff lekker knallen
+1/-0

Hopelijk zien we die engerd van een Cillesen een aantal keer met zijn huilebalk gezicht de bal uit het netje halen.
Doelpunten van Gutierrez en Madueke zou wel een keer leuk zijn voor die jongens.
+3/-0

Voorspelling: Cillesen gaat er met rood af. Die wil zich gaan bewijzen en dat gaat fout… :)
+1/-0

Kan wel eens een lastige middag worden omdat NEC zich gaat ingraven.Gelukkig scheelt het dat Luuk er weer bij is en met zijn koopkracht altijd voor gevaar zorgt.Ik ben benieuwd of Brantwaith of Osbispo in de basis staat.RvN heeft in het ED zijn vertrouwen in Obispo uitgesproken.Stel Obispo Donderdag op dat plastic bij Bodo maar op.
+1/-0

Met Luuk's koopkracht zit het inderdaad wel goed 😀.
+1/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Hopelijk wordt Obispo wat bewuster van zijn taak, vooral anticiperen op de fouten van anderen (Max) en zelf constant met de wedstrijd bezig zijn en niet op backup rekenen,
Nu Everton Branthwait al in de winter terug willen moeten wij ook daarop anticiperen..
+1/-0

Maar weer op weg richting 040 en ik heb er zowaar zin in. In the flow van donderdagavond zou NEC vanmiddag opgerold moeten worden. Zou moeten. Laten wij hopen dat dat er ook van komt.
+1/-0

Wanne slechte opstelling weer.
Begin nou eens met de basis van donderdag
+1/-0

Riverside (geschorst)
Sorry hoor, maar wat startten we weer met een verschrikkelijke opstelling, ik kan het fout hebben, maar zo verwacht ik wederom problemen….
+1/-0

Ik krijg de indruk dat spelers die bij PSV zijn opgeleid, en spelers die niet gehuurd zijn, van RvN de voorkeur krijgen. Voor dat idee kan ik wel begrip opbrengen. Alleen als ze niet stabiel en goed genoeg zijn, dan gaat het PSV echt punten kosten.
Dan heb ik graag Branthwaite in de basis.
+1/-0

Ruud doet graag aan kamikaze voetbal. Waarschijnlijk overschat hij de kwaliteit van zijn selectie weer eens na 1 hele goede helft tegen Arsenal
+2/-0

Ja ff serieus ik snap er niks van. Zijn de jongens vermoeid ofzo of lichte blessures.
+2/-0

Of Max is geblesseerd, Branthwaite heeft klachten en Sangaré is na drie maanden constant spelen toe aan rust :idee :denk
+1/-2

En waarom zit Mauro junior nu alweer niet bij de selectie? Heeft hij zijn zoveelste terugslag in zijn herstel??
+1/-0

Gerrit wordt weggejaagd?
+1/-0

Wat is dit weer voor opstelling.
+1/-0

Misschien tegen beter weten in, maar dit soort potjes… Jongens komaan, die moeten we met twee handen op de rug kunnen winnen. Ik kan wel leven met rouleren, maar dan moet er wel overtuigend gewonnen worden. We moeten ook aan het doelsaldo werken. Ik maak me meer zorgen om Mario. Slecht teken dat hij er niet bij is. Terugval? Hopelijk valt het mee. Anyway, gewoon de drie punten binnentrekken en op naar hopelijk een mooie week!!
+1/-0

Hele mooie opstelling voor een 5-1 overwinning.
+1/-0

Ha, ik wilde net schrijven dat de opstelling nog mooier wordt als Madueke komt voor El Ghazi. Raakt die net voor de eerste keer een bal goed.
+1/-0

Snel die tweede maken, het kakt een beetje in.
+1/-0

Mager potje helaas, stelt aanvallend toch wel teleur. Moet echt wat beter tegen FC gelijkspel, anders gaan die hun naam nog eer aan doen. Graag Madueke voor El Ghazi en Gakpo eens even bijpraten over de buitenspelregel. Simons nog niet gezien en de Jong vooral slordig. Onze Mexicaanse strijder is eigenlijk de enige die mij weer positief opvalt.
+2/-0

Hoezo lastig te zien? Je ziet toch duidelijk dat Xavi zelf die bal aantikt en niet Sandler.
+1/-0

Toch behoorlijk schijtvoetbal
+1/-0

Ja lijkt ff nergens meer op. Zo jammer want hier valt echt meer uit te halen.
+1/-0

Bijna jammer dat voor dit soort slaapverwekkende vertoningen 3 punten worden uitgereikt. Het lijkt helemaal nergens op.
+1/-0

Ik begrijp het wel na donderdag, maar wel jammer voor de toeschouwers.
+2/-0

NEC doet ook pas wat in het laatste kwartiertje, dus ik snap wel dat zo een wedstrijd wordt. Het is alleen de vraag of het zonder de eerste vroege goal lastig geworden geweest zou zijn. Daar hoeven we ons echter geen zorgen over te maken.
+1/-0

Laten we het heel positief benaderen, 2 wedstrijden achter elkaar de 0 gehouden. En daar zat wel een wedstrijd tegen de koplopen in de Premier League bij.
+1/-0

Vooral het constante al dan niet terecht ingrijpen van de var maakte de wedstrijd ook enigzins doods,maar goed de drie punter is binnen.
Nog drie te gaan voor Quatar.
+1/-0

Geen klagen.
Degelijke pot, niks weggegeven, Geen blessures.

En door!
+2/-0

Noodzakelijk tussendoortje.

Irritante var.

Ach 3 goals en de '0'... fuck you, Cillesen.

(later meer)
+3/-0

Zakelijke overwinning tegen een ultra defensieve tegenstander.Geen blessures en 3 punten erbij na een zware wedstrijd tegen Arsenal.Voor sommige supporters is het ook nooit goed ondanks de overwinning.Op naar de wedstrijd tegen Bodo en de clash met die zogenaamde godenzonen.Ik heb er vertrouwen in.
+2/-0

3 punten tegen een ultra ZWAKKE tegenstander. Speel je met deze mindset en concentratie uit bij pak ‘m beet Emmen of RKC, dan kan je zomaar weer de hete bietenbrug op gaan. Ik hoop toch dat we dat niet meer gaan meemaken dit seizoen. Wel goed natuurlijk dat we 3 punten mogen bijschrijven.
+1/-0

Saaie wedstrijd, maar goed gewonnen. Gaat natuurlijk om de laatste twee potjes voor de ''winter''. Echt balen dat Mauro weer een terugslag heeft, die blessure is toch wel veel erger geweest dan gedacht. Of verkeerd behandeld. Misschien kunnen onze medische staf en de inspanningsjongens zichzelf nog even evalueren?
Jammer, want een goede back kunnen we echt wel gebruiken tegen ajax en az.

El ghaze die scoort, hoe is het mogelijk. Ik lees steeds dat velen hier op het forum allerlei kwaliteiten bij hem zien, maar dat lukt mij nog steeds niet. kan ook zijn amsterdamse verleden zijn dat mijn zicht vertroebelt.
+1/-2

Hij zit nog niet op 100% maar zijn kwaliteit op dit moment is in ieder geval al zijn rendement. Zou mij niks verbazen als El Ghazi op dit moment de speler is binnen de selectie met de meeste goals/assists t.o.v aantal gespeelde minuten. Verder zie je echt wel de kwaliteit in z’n aannames, balvastheid, stabiel (ervaring, rust aan de bal, geen onnodig balverlies) en duidelijke klik met Gakpo en Xavi. Hoop dat ik hiermee jouw beeld van hem iets minder ‘vertroebel’ :)
;)
+3/-0

Ook niet onbelangrijk: weer de 0 gehouden!
+1/-0

Met een erg mooie redding van Benitez op het eind
+2/-0

Benitez was weer prima. Belangrijk.
+1/-0

Ik noemde het eerder een typisch tussendoortje, een verplicht nummer, maar dan wel een lekker moetje.

Na een geweldige, extatische, bijna orgastische Europese avond als donderdag, is een rustig zondagmiddagpotje heerlijk om alles in perspectief te zien en onderwijl bij te komen.

Wat is dan lekkerder dan een zekerheidje, een wedstrijd waarvan je vooraf al weet dat je 'm gaat winnen maar alleen met hoeveel de vraag is.

En zo pakte het ook uit. Lekker relaxt in het leukste vak van het stadion, met een prima groepje om mij heen, afwisselend staand en zittend, afwisselend kijkend en ouwehoerend. Kortom, basically, wachten tot het voorbij is, de 3 punten - en zowaar weer de '0'! - incasseren en terug naar huis. Met in de rust een praatje bij het hek (my office).

Ook was er nog het eerbetoon aan een Italiaanse top boy die was doodgeschoten en kwam de NEC-aanhang - mooie opkomst! - nog even terug op de verongelukte gozer van LM. Netjes.

De treinreis terug had, net als donderdagavond, aanvankelijk weer wat voeten in de aarde, maar verliep vervolgens crescendo. Daar zorgde het aangename, charmante gezelschap en het tijdens de wedstrijd kalt gestellte 6-pack wel voor. All in all it was a good day.

Oh ja, slechts 45 reacties... dan moet het welhaast goed zijn geweest. Geen reden om te zaniken, zeiken & zeuren. Donderdagavond weer een tussendoortje.
+3/-1

Gisteren weer in het stadion en hoewel het allemaal niet zo hoogstaand was (wat ook trouwens niet nodig was...) toch weer lekker en eens rustig gezeten. Misschien wel gauw tevreden maar alleen wat geërgerd aan die opgefokte reacties van de tegenstander (en misschien hadden ze links of rechts zelfs een punt).
Hopelijk pakken ze donderdag maar vooral zondagmiddag het niveau weer van afgelopen donderdag (en dan met name de 2e helft).